Filter Techniek

Vissen kunnen op velen manieren gehouden worden in aquaria of vijver. Daarnaast als je er met 1 begin, wil je er toch in de toekomst meerdere erbij hebben. Maar naast het plezier die je heb van de vissen, zit je ook met verzorging. Vissen produceren afval (mest, ammonium) die de waterkwaliteit negatief beïnvloedt. Dit afval moet worden afgebroken of worden verwijderd. Een simpele manier is om het systeem waar de vissen inzitten continu te voorzien van vers stromend water, zodat je als het ware ververst. Maar dat is niet echt goedkoop… Maar gelukkig hebben we vandaag de dag mooie filtersystemen, en voor elke portemonnee zijn er mogelijkheden. Bij het kopen van een filter is het altijd verstandig om naar meerdere dealers te gaan, en dit hoeven geen grote zaken te zijn. Want ik weet dat ik een keer bij een grote zaak aan het kijken was puur, om eens te kijken voor de lol. Maar het personeel wat daar liep….. Zat ik toch even van te kijken?!? Ik vroeg me zelfs af of ze eigenlijk wel een viskom bezaten, want wat ik te horen kreeg was echt hopeloos. Want een filtersysteem is eigenlijk vrij simpel, alleen elk systeem werk net weer iets anders. Maar ook de techniek kan ingewikkeld zijn, maar is het vaak niet als we kijken naar wat er aan "lego" systemen op de markt te krijgen is. In dit onderdeel worden velen aspecten uitgelegd, ook kunt u bij mij terecht met vragen als u er niet uitkomt of u wilt een filter bij mij aanschaffen.

     
   
 
Waarom Filteren
 
  

Liefhebbers van vissen hebben vlug de gedachte dat een schone filter het water beter zuivert dan een vuile filter. Dat is voor een deel waarheid maar niet helemaal. Een goede filter heeft een combinatie van een aantal filtermethodes en elke filtermethode vraagt een andere onderhoud aanpak. Veel mensen zien het filter als één geheel met gelijkwaardige filtermaterialen maar er is toch een verschil.

Als we besluiten om het vijverwater te filteren met een filter kunnen we hiervoor beroep doen op een aantal filtermethodes of nog beter we gebruiken enkele filtermethodes samen om het vijverwater te zuiveren.

Filtersystemen

Afhankelijk wat de doelstelling is waarvoor we het filter gaan gebruiken, zijn we geneigd om ons te laten leiden door een goedkoop systeem. Iets wat in de praktijk vaak duurkoop blijk te zijn, wees er dus van bewust wat je koopt en waarvoor je het gaat gebruiken.

Voor de huis, tuin en keuken vijver met een normale visbezetting kunnen we kijken naar 2 basis filtersystemen. Wat we goed kunnen combineren mits er voldoende beplanting in de vijver aanwezig is.

     
   
 
BASIS FILTERSYSTEEM
 
 
 
 
 
(klik op de tekst voor meer info)
 Indien we ons meer richten op de vissen, moeten we ons goed bewust zijn van afval (mest, ammonium) die de waterkwaliteit negatief beïnvloedt. Het is daarom belangrijk dat we over een goed filter beschikken, maar ook dat we het filter de nodig zorg kunnen geven die het nodig heeft. Zeker als we ons bijvoorbeeld richten op het koihouden, is een goed werkend filter noodzaak. We moeten ons bewust zijn dat het filter groot genoeg is, maar ook dat we het filter goed kunnen onderhouden.

     
   
 
Professioneel filter
 
 
 
 
 
(klik op de tekst voor meer info)
      
   
 
Pompen
 
 (Klik op het woord voor meer info)

Alle informatie bij elkaar verzamelt
 
   
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
Filtermedia
 
   
 
 
Eiwitafschuimer
 
Tricklefilter

 

Knutselhoekje

Vandaag de dag gebruik ik een professioneel filter. Echter heb ik ook geknutseld, dat kwam omdat ik vroeger (in de vorige eeuw…) een filter had die 2 x per week schoongemaakt moest worden. Wat overigens niet gek is, als je bedenkt dat ik al aardig wat vissen had zwemmen….

     
   
 
Eigen gebouwde filter
 
 In 2004 was het knutsel-filtersysteem niet meer bruikbaar voor de (nieuwe) koivijver van +24m3.

 

Tips:

- Gebruik liever geen geval detergenten of andere reinigingsmiddelen

- Het is beter vaker te onderhouden dan te weinig om een zuurstofrijk milieu in het filter te waarborgen

- Filters met teveel organisch afval ontwikkelen een anaërobe omgeving

- Behandel het biologische filtergedeelte niet zoals voorfilter en mechanisch filtergedeelte

- Gebruik liever geen vers leidingwater voor reiniging van de biologische filtermaterialen, maar liever water uit de vijver!

- In de zomer zal vaker gereinigd moeten worden dan in de winterperiodes

- Extra, nieuwe bacteriën toevoegen na omspoelen van de biologische filtermaterialen bevordert de heraangroei van de bacteriekolonie.

 

© 2008 Koidream® (Disclaimer)