ZEEFFILTERS

Zeeffilters worden steeds meer gebruik bij de hedendaagse koivijver, daarnaast werkt het vaak beter dan een vortex omdat het nog fijner vuil uit het water haalt. Waardoor er uit eindelijk minder vuil het filter inkomt, wat beter is voor onze bioloog.

Er bestaan verschillende typen:

1. Het TRIANGELFILTER
2. Het TROMMELFILTER / DRUMFILTER
3. Een DOEKFILTER

1. Het TRIANGELFILTER .

Het water dat uit de visbassins komt, passeert platen met fijne gaatjes. Slib met een doorsnede groter dan de gaatjes blijft achter en moet vervolgens worden verwijderd om dichtslibben te voorkomen. De gaatjes hebben meestal een diameter van 80-100 u. Het verwijderen van het slib vindt plaats m.b.v. een forse waterstraal of wordt er af geschraapt. Een triangelfilter met een zeefplaat van 2,5 m bij 1 m kan per uur 120 m3 water zuiveren. 70 % van de vaste deeltjes is dan verwijderd. Anno 1996 zijn op alle Nederlandse kwekerijen de triangelfilters vervangen door trommelfilters. Triangelfilters bleken met name te onderhoudsgevoelig. Bovendien worden tegenwoordig bij voorkeur zeven (van trommelfilters) met gaatjes van 40 u gebruikt. Dit omdat bij deze diameter eieren van de kieuwworm worden tegengehouden en zo de cyclus van de parasiet wordt onderbroken.

2. Het TROMMELFILTER / DRUMFILTER.

De gaatjes(poriën van 40 tot 160 micron) waar het water doorheen stroomt, zitten in een roterende cilinder. De slurry blijft binnen in de cilinder en wordt via een goot afgevoerd. Dit gebeurt doordat er een hogedrukpomp ervoor zorgt dat het water door diverse sproeikoppen wordt gepompt met een kracht van 6 tot 8 bar waarmee de zeef van de trommel wordt schoongespoeld. Het filter is uitgerust met een sensor die de reductiemotor aanstuurt om de trommel te laten draaien bij een bepaalde graad van vervuiling.

 

3. Een DOEKFILTER (papierfilter).

Water met vuil wordt over een band geleid. Gefilterd water loopt door de band heen. De band draait door en wordt aan het eind regelmatig schoon gespoeld.


© 2008 Koidream® (Disclaimer)