Skimmer

Een skimmer of schuimspaan is een onderdeel dat gebruikt wordt in de vijverbouw om op het wateroppervlak drijvend vuil af te voeren.

Bladval, vuil en stof die tijdens het gehele jaar op het vijveroppervlak komen drijven, worden met een skimmer afgevoerd. Met een skimmer is uw wateroppervlak altijd even mooi. Het vuil kan niet bezinken, de vijver en de filter worden dus minder belast. Een bijkomend voordeel van een skimmer is dat, door constante afzuiging van het oppervlaktewater, dit water ook in contact zal komen met zuurstof. Een skimmer is dus ook een zuurstofleverancier en dat is een plus punt.De muurskimmer is te verkrijgen voor zowel folie- als polyestervijvers. De skimmers voor folievijvers zijn ietsje duurder dan de skimmers voor polyestervijvers omdat ze een extra rand hebben voor de foliebevestiging. Je kunt een muurskimmer kopen met kleine of grote mond, al naargelang de grootte van het wateroppervlak. De kracht van de skimmer zit hem in de pomp die je erop aansluit. Deze pomp staat altijd buiten de vijver, dus in droge opstelling. Hoe meer circulatie de pomp heeft, hoe krachtiger de skimmer zal werken. Hou er dus wel rekening mee dat de skimmer voor een goede werking 24u op 24u bijna het gehele jaar moet aanliggen. Een pomp met een te hoog vermogen zal de elektriciteitsrekening snel doen oplopen.


Dit is wel een behoorlijke investering die de moeite waard is om te overwegen. Een skimmer betekent immers geen bladeren meer in de vijver, geen gerommel meer met afdeknetten in de herfst en ons wateroppervlak ziet er altijd mooi uit. Vergeet ook niet de extra zuurstofaanvoer die dankzij de skimmer verkregen wordt.Een skimmer ligt niet het gehele jaar aan. In de winter, wanneer er geen vuil meer in de vijver waait en zeker wanneer het vriest, moeten we de skimmer stil leggen en nemen we de pomp weg. Zorg er wel voor dat je tussen skimmer en pomp een snelkoppelingskraan bevestigt, want de skimmer bevindt zich voor de helft onder het waterniveau. Er zijn verschillende redenen om een skimmer stil te leggen. Ten eerste, wanneer het ernstig vriest zou de installatie (pomp) stuk kunnen vriezen. In de winter zal er minder vuil in het water waaien waardoor het niet echt noodzakelijk is de skimmer te laten aanliggen. Dat scheelt in elektriciteit. Maar ook een belangrijkere reden is dat we anders een te sterke afkoeling zouden krijgen van ons water door constante afzuiging van het bovenste water dat onderhevig is aan het vriesweer. De plaatsing van de skimmer is ook belangrijk, alsook te weten waar het water dat van de skimmer komt, naartoe moet. Wanneer ons filtersysteem een 'gravity' installatie is, dan wordt het water van de filter naar de vijver gestuurd onder waterniveau. Het water komt via een wanddoorvoer terug in de vijver, ongeveer 30 cm onder waterniveau. In dat geval plaatsen we de skimmer aan de andere kant van de vijver, tegenover de wanddoorvoer. Ook letten we op waar de meeste wind vandaan komt. In ons kikkerlandje is dat meestal westen en noordwesten. We plaatsen de skimmer zo dat de wind al zoveel mogelijk vuil op het water naar de skimmer toe blaast. Het is een beetje zoeken naar de juiste plaats voor de skimmer. Zeker bij filterinstallaties die het water terug in de vijver brengen boven het wateroppervlak via een waterval of iets dergelijks, moet zeker goed nagedacht worden over de plaatsing van de skimmer.

 

Een goede optie waar men de skimmer kan gaan plaatsen?

Plaats de skimmer zodanig dat de mondopening van de skimmer voor helf onder water zit, liefst nog ietsje meer. Dit is heel belangrijk want als de skimmer niet over voldoende water kan beschikken en het water in de zomer verdampt, dan komt de skimmerpomp zonder water te zitten, met alle gevolgen vandien. Een muurskimmer bouwen we altijd in de vijverrand in. De skimmer kunnen we dan wegsteken tussen rotsen. Let er wel op dat het vuil nog voldoende in de skimmer terechtkan. Ook heel ideaal om een skimmer te verbergen, is onder een houten terras dat wat over het water uitsteekt. De skimmer kunnen we in dit geval onder de terrasplanken verstoppen.Integratie in het filtersysteem.

Voor een skimmer voorzien we altijd een aparte filterlijn. We mogen dus niet de circulatiepomp van de biologische filterlijn inzetten voor de werking van de skimmer. Dit verzwakt het systeem behoorlijk. Ook mogen we geen twee skimmers op één pomp aansluiten, tenzij we een zeer sterke pomp hebben.

Nadelen:

De ene skimmer zal beter werken dan de andere.

De afzuiging wordt gehalveerd en ongelijkmatig verdeeld.

We hebben een sterke pomp nodig om beide skimmers te bedienen.

Het verbruik ligt te hoog.

De laatste stap die we moeten zetten: waar moeten we met het water naartoe dat van de skimmer komt?

Een druppelfilter zouden we met de skimmer kunnen bevoorraden, maar als we de skimmer moeten stilleggen omwille van vriesweer, dan zijn de bacteriën in onze druppelfilter ten dode opgeschreven.

We kunnen ook de UV-lamp bevoorraden met water dat van de skimmerpomp komt.

De skimmer en de UV-lamp hebben we in de winter niet nodig, die zouden we dus beiden kunnen afleggen.

 

Dit is een voorbeeld van een mogelijke skimmerlijn

Opbouw:

- pomp verbonden met de biologische pomp door een bijpassend*

* (eventueel een zandfilter)

* (eventueel een ultraviolet straler)

- terug naar vijver dertig centimeter onder waterniveau via bv een waterval.

 

Installatie

De voorkant van de skimmer met de mond voor de helft in het water. Het gehele achterliggende wateroppervlak van de vijver wordt naar deze opening gezogen.

De bovenkant van een geopende skimmer. Het water wordt van rechts de skimmer ingezogen.

Onderhoud

Een skimmer onderhoud je door gewoonweg regelmatig het mandje te legen waarin zich het vuil verzamelt. Doe dit wel vaak want het mandje is niet bepaald groot te noemen. Het gebeurt behoorlijk vaak dat vuil toch door de mazen van het mandje gaat. Deze vuiltjes komen dan in de pomp terecht en zorgen ervoor dat minder water verpompt kan worden. Waardoor de werking van de skimmer vermindert en de skimmerpomp loopt kans op schade. Leg de skimmerpomp stil. Sluit de afsluitklep tussen skimmermand en skimmerpomp af en neem de pomp weg. U zult merken dat het ronddraaiende deel van de pomp bevuild is. Maak alles vrij en installeer de skimmerpomp opnieuw. Open de afsluitklep tussen skimmermand en skimmerpomp. Sluit de skimmerpomp weer aan. De skimmer werkt weer als eerst.

Ander soort Skimmer

Tja, misschien heeft u nu zoiets van… shit dat had ik ook wel willen hebben. Of als u een reeds bestaande vijver heeft. Kan je ook niet even 1-2-3 even de boel veranderen. Er zijn tegenwoordig ook drijvende skimmers te koop. Ik geef hier een voorbeeld op een plaatje!