Bodemdrain

Vroeger was het een luxe als je een bodemdrain in de vijver had, immers je kan het water ook via een pomp naar je filter pompen…. Echter blijk een bodemdrain vandaag de dag voor een visvijver niet meer weg te denken, dat is ook niet zo vreemd als jij kijkt wat voor voordeel je ermee heb. Het vuil wat naar de bodem zakt, verdwijnt richting de bodemdrain waar het vervolgens in het filter terechtkomt. Hierdoor ontstaat er geen vuil meer op de bodem, waardoor de kwaliteit van het water achteruit gaat met gevolg dat vissen ziek kunnen worden.

De bodemdrain bevindt zich zoals de naam al zeg, op de bodem van de vijver. Alleen als we gebruik maken van een bodemdrain, is het verstandig als er niks op de bodem ligt, zoals grind, zand. Zodat de bodemdrain moeiteloos afval uit de visvijver kan af voeren via een buizenstelsel naar het filter(meestal verbonden met vortex of zeef).


 

Drainagepotten

De ellebooguitvoering zoals hierboven op de foto, kom je zelfden nog tegen in de handel (in de elleboog komt het vuil vaak vast te zitten). De uitvoeringen die wij vrijwel tegenwoordig tegenkomen zijn de uitvoeringen met een bodempot met een buisje in het midden waarop het deksel rust. De duurdere versie beschikt over een luchtsteen op de deksel. De aanzuiging gebeurt zijdelinks en horizontaal. Het vuil zet zich niet vast in de leiding maar verzamelt zich op de bodem van de 'pot'. De gangbare maat die we tegenkomen en goed bruikbaar is, is de maar 110 mm maat, immers een afzuigleiding plaatsen van bv. 50 mm is vragen om problemen. Ook heeft een groter exemplaar een bredere cirkel van aanzuiging en een betere opslagcapaciteit van bezonken vuil (dat regelmatig verwijderd wordt door het afzuigsysteem te versnellen - sluitklep vortex dicht, bodemdrainage vortex open, - water in vortex laten dalen - sluitklep vortex terug open). Het aantal bodemdrains wat gebruikt wordt, is afhankelijk van de grote van de vijver.

Tips

- Niet meer dan 4 bodemdrains aansluiten op 1 vortex, ivm de werking.

- Zorg dat de bodemdrains waterpas liggen tegenover elkaar, om een gelijkwaardig werking te krijgen.

- De afstand maakt geen verschil.

- Hou rekening met de druk van, 1 cm ² water bovenaan geeft op 1 m diepte 1 kg druk.

- Zorg voor een trechterwerking (de bodem loopt schuin af), de bodemdrain ligt op het diepste punt.

Technische aspecten

De bodemdrain wordt met ringen tussen het folie geplaatst voor een waterdichte afsluiting.


Een geplaatste bodemdrain, de stippellijnen geven het idee weer van een trechter-effect.

Veel visvijvers beschikken over 2 bodemdrains, maar als een vijver toch stevig aan de maat is? Dan zijn meerdere bodemdrains niet verkeerd. Hieronder ziet u een tekening van een vijver met 4 drains.Let wel op hoe de buizen gekoppeld worden.

Dit kan op 2 manieren:

* Met een gecombineerd buizenstelsel.

Positief :

- Tijdbesparing bij schoonmaak.
- Minder waterverbruik.
- Er is maar één kraan nodig.
- Goedkoper
- Minder ingewikkelde bouwconstructie.

Negatief :

- Druk en afzuiging worden verdeeld over de bodemdrainages. Zowel bij normale werking als bij onderhoud van de filter (doorspoelen).
- Dit kan als resultaat geven dat het afvoeren van vuil minder goed zal verlopen ten opzichte van het systeem met afzonderlijk buizenstelsel.

* Met een afzonderlijk buizenstelsel.

Positief :

- Betere druk en afzuiging.
- Bij onderhoud en doorspoelen wordt er bij het openen van één kraan een grotere druk uitgeoefend en bijgevolg wordt er meer vuil afgevoerd.

Negatief :

- Aparte afsluitkranen voor elke buis.
- Meer waterverbruik bij onderhoud filter en doorspoelen.
- Elke kraan moet apart geopend worden
- Ingewikkelder om te bouwen
- Onderhoud en doorspoelen kost meer tijd.


Om te kijken hoe ik de bodemdrains heb geplaatst kunt u kijken op:

De Bodemdrains

(klik op het woord voor info)

Beginners fouten

- De bodemdrain te dicht bij de vijverwand plaatsen.
- De bodemdrains niet logisch verdelen op de vijverbodem.
- Een te zware pomp en te weinig bodemdrains.
- Vlakke bodem, en geen gebruik gemaakt van het zogenaamde trechter-effect.
- Het plaatsen van bodemdrains op verschillende niveau`s.


Heeft u na het lezen zoiets van… een bodemdrain heb ik niet in mijn vijver, maar had ik wel graag willen hebben? Er zijn soort bodemdrain-bakken (zie foto) in de handel die u op de bodem kunt leggen, en met wat aanpassingen kom je een heel eind.

© 2008 Koidream® (Disclaimer)