Bacteriën

Bacteriën zijn overal, en helpen de om de weerstand optimaal te houden. Vissen komen ook veel in contact met bacteriën, maar in een gezonde omgeving is dat geen probleem! Daarnaast als we vissen tijdens de kweek blootstellen aan bacteriën ontwikkelen ze een goede weerstand, waardoor de (toekomstige) eigenaar van zo`n vis minder snel problemen heeft. Zeker voor mensen die hun vissen buiten houden in vijvers, is het belangrijk dat de vis voldoende afgehard is. Maar ondanks de velen zorgen, tijd en energie die men in de verzorging stopt, krijg men vroeg of laat toch te maken met een infectie.

Inleiding

Een bacterie is een eencellige organismen zonder kern van +/- 200-2000 nanometer. Daarnaast gaat elke bacterievariant op zijn eigen manier te werk. De één is actief in de slijmhuid van de vis en de ander inwendig. Ook zijn bepaalde bacteriën alleen te zien bij een bepaalde vis variant, of komt het alleen in zoet- of in zoutwater voor. Maar ook zijn er bacteriegroepen die zowel voor de vis als voor de mens gevaarlijk zijn! Dus het is daarom zeer zeker belangrijk dat als men met een vis in aanraking komt! Dat men handschoenen draagt, maar dat men ook zijn handen en armen desinfecteer.

Opsplitsing tussen de bacteriën in:

 
   
 
Gram - negatieve bacteriën:
   


(klik op de link voor meer info)

Flavobacterium Columnaris (bekschimmel)

Pseudomonas en Aeromonas (rode huidzweren, vin- en staartrot, uitpuilende ogen)

Edwardsiella tarda

 
   
 
Gram - positief bacteriën:
   


(klik op de link voor meer info)

Vistuberculose / Mycobacterium Marinum

Renibacterium salmoninarum
(Piscirickettsia salmonis en Bacterial Kidney Disease)

(Bacteriële nierziekte bij zalmachtigen)

Clostridium botulinum:

In sterk vervuild water, waarin het zuurstofgehalte vrijwel niet aanwezig is voelt deze bacterie zich thuis! Als de bacterie kans ziet zorg het voor botulisme (vergiftiging) van het water, waardoor we zomers vaak sterfte tegen komen van vissen, maar ook andere waterdieren zoals eenden. Zorg dus voor voldoende zuurstof in het water.

Streptokokken:

Zijn ziek makende bacteriën als nuttige bacteriën, bij ziekte met deze bacterie zijn vaak de ogen van de vis geïnfecteerd.

Onderzoek naar bacteriën.

Als het lukt om parasieten te ondekken met de microscoop, kunnen we ook een stap verder en op onderzoek uitgaan naar bacteriën.

Op deze link vindt u meer!