Edwardsiella tarda

("Steenpuist"ziekte)

Type: Gram - negatieve bacterie

Inleiding

Als we deze bacterie tegen komen, worden we niet vrolijk! Want hierbij moeten we zorgvuldig mee omgaan, want het gaat namelijk om een zoönotische bacterie, die van dier op mens over kan slaan en daar darmontstekingen en hersenvliesontsteking kan veroorzaken. In de vissen wereld is de ziekte ook bekend onder de naam Edwardsiella septicaemie. Gelukkig komen we deze aandoening niet echt veel tegen in Nederland, maar in tropische landen is het eerder een probleem.

Ziektebeeld

Deze bacterie grijp zijn kans tijdens een stress situatie, en kunnen dit herkennen aan kleine huidzweertjes. Vervolgens treden er op abcessen(soort wittige bolletjes "steenpuist"), en geloof me je wil niet weten hoe dat stinkt als je er 1 open maakt. Ook kan de vis zijn pigment verliezen. De sterfte kan variëren van 5 tot 50 % onder de vissen populatie, maar is afhankelijk van de situatie waarin de vissengehouden worden.

De Bacterie

De bacterie voelt zich graag thuis in warm (26-30 °C) organisch vervuild water. We zien bij vissen dat er spraken is van buikvocht, witte ontstekinghaardjes in de milt, lever en nieren. Zitten we in een verdere stadium, dan zijn er ook ontstekingen waarneembaar in de lever of de nieren.

Bestrijding

Voorkomen is beter dan genezen, deze aandoening is een gevolg van slechte omstandigheden (organisch vervuild water) en stress waardoor er een besmetting van vis op vis via onderling contact, en via water, netten etc. ontstaat.

Een bruikbaar middel is:

* Sabbactisun