Uitleg over het maken van een afstrijkje!

Als we vermoeden dat de vissen ergens last van hebben en we niet weten wat het is? Moeten we het gaan onderzoeken(of laten onderzoeken), dit kan met behulp van een microscoop. Voor de gemiddelde hobbyist die zelf wil onderzoeken is een microscoop met een vergroting vanaf 40 keer tot 400 keer ruim voldoende om mogelijke parasieten mee te ondekken. Maar pas wel op dat je geen controle freak wordt….

Wat hebben we nodig voor dit onderzoek.

- Microscoop.
- Dekglaasjes.
- Objectglas.
- Schepnet.
- Een aparte bak of ton.
- Een doek.
- Handschoenen.
- Een spatel of een bot mesje.
- "Voorzichtigheid".

Het maken van een afstrijkje!

Tja het maken van een afstrijkje klink lastig, maar als u het eens een keer heeft gedaan valt het mee. Indien u onervaren bent op dit gebied, is mijn advies om het samen een keer te doen met iemand die al wel ervaring heeft op dat gebied. Want het zou zonde zijn als door ondeskundigheid de vis het loodje legt.

Bij het maken van een afstrijkje, doen we eigenlijk niet meer dan het nemen van een monster van de slijmlaag van de vis. Maar voor we dat kunnen doen, moeten we de vis eerst vangen! Een goed schepnet is daarom belangrijk, en als men de vis heeft gevangen? Zorg er dan voor dat u een aparte bak of ton heeft, waar de vis in kan voor inspectie (pas op voor springen). Voor het maken van een afstrijkje, moeten we de vis uit het water halen en de vis op iets zacht leggen om beschadigingen te voorkomen. Voor het maken van een afstrijkje heeft u een spatel of een bot mesje nodig, zet het mesje schuin op de schubben en strijk het onder een lichte druk met de schubben mee(dus van kop naar staart). Als u eenmaal de handigheid er in hebt, kunt u ook het dekglaasje gebruiken ipv een spatel.

De besten plekken zijn:

- Achter de kieuwen.

- Tussen de borstvinnen waar de vis niet aan kan met zijn vinnen.

- Aan de rugvin.

- Op de staartvin.

- Eventueel kan er een stukje vin weg geknipt worden, dit groeit later wel weer aan.

Nadat we een monster hebben genomen van de vis, plaatsen we voorzichtig het slijmmonster over op het dekglaasje wat is eerst is bevochtigd. Let wel op dat we de slijmmonster op één kant van het dekglaasje plaatsen. Als we het gemaakte slijmmonster hebben overgeplaatst, dan moeten we dit op ons objectglas leggen.

(let op, het slijmmonster moet tussen beide plaatjes liggen)

Let op dat we de bovenkant iets bevochtigen, maar dat de onderkant van het objectglas wel droog blijft! Anders gaat het "plakken" op de tafel van de microscoop.

Als het glas onder de microscoop ligt? Beginnen we eerst met een kleine vergroting van 40 x, waarna we rustig gaan vergroten naar de 100 x, 200x 400x etc. Want we doen eigenlijk niks anders dan zoeken! Als we vervolgens iets verdachts gevonden hebben, dan kunnen we het vergelijken met de dat genen wat hier onder te vinden is of elders op deze website.

Eencellige parasieten:

(klik op het woord voor meer info)

 
   
 
Ciliaten
 
 
 
 
 
 
   
 
Flagellaten
 
 
 
 
 
 
   
 
Sporozoas
 
 Wormen:

(klik op het woord voor meer info)

 
   
 
Platte wormen:
 
 
 
 
 
 
   
 
Overige wormen: