Aeromonas & Pseudomonas

(Gatenziekte)

Type: Gram - negatieve bacterie

Inleiding

Aeromonas en Pseudomonas is een bacterie wat zelfs in oppervlaktewater en in ons drinkwater voorkomt en de vissen in de vijver worden er aan blootgesteld. Vroeg of laat komt men het verschijnsel "gatenziekte" een keer tegen bij zijn vissen. Waarvan men soms de bedenkingen heeft of deze vis is aangevallen door een andere vis? Gaan we op onderzoek uit, dan komen we er vaak achter dat het om een infectie gaat. Over het algemeen hebben vissen met een goede weerstand weinig problemen met deze bacterie in een gezonde situatie. Als we veel te maken hebben met Aeromonas-bacteriën, wijs dit in het algemeen op storingen in het vijvermilieu zoals slecht functionerende filters, verhoogde concentraties voedingsstoffen.

In dit onderdeel heb ik het voor het gemak over Aeromonas algemeen om het begrijpelijk te houden! Want Aeromonas is weer verdeeld in allemaal groepen zoals: A. allosaccharophila, A. bestiarum, A. bivalvium, A. encheleia, A. enteropelogenes, A. euchrenophila, A. hydrophila, A. ichthiosmia, A. jandaei, A. media, A. molluscorum, A. popoffii, A. punctata, A. salmonicida, A. schubertii, A. sharmana, A. simiae, A. sobria en A. veronii die ieder veel op elkaar lijken, maar op de kleine details weer van elkaar afwijken. Wat ook geldt voor Pseudomonas. Bij Aeromonas hebben we bij de vissen het meest te maken met Aeromonas hydrophila, Aeromonas sobria en Aeromonas solmonicida.

Ziektebeeld

Wat heel herkenbaar is voor Aeromonas en / of Pseudomonas is dat vissen gaten(zweren) vertonen. Daarnaast zien we rode plekken op de huid, zijn de vissen lusteloos. Daarnaast kunnen we ook vinrot waarnemen. Maar wat herkenbaar is bij een Aeromonas infectie zijn de uitpuilende ogen, openstaande schubben door vochtophoping, gezwollen buik. Vaak is er ook een groeien van schimmels op de wonden waarneembaar. Inwendig bloedingen zijn te zien naast een opgezette milt en nieren bij een Aeromonas aandoening (sterftepercentage van 30 tot 50%). De ziekte Pseudomonas ontstaat onder stress bij vooral jonge vissen en in de winter bij lagere temperaturen daarom ook wel winterziekte genoemd. Tevens komen we ook kenmerken tegen als bloedingen over het gehele lichaam en een opgezette buik, kijken we de vis van binnen dan ondekken we opgezette en bleke organen.

(buikwaterzucht)

KLIK OP DE BUTTON OM FOTO`s TE ZIEN VAN EEN VIS BEHANDELT MET SABBACTISUN DOOR MIJ(Tim Rozemaer)!

 

De Bacterie

Verschillende bacteriën zoals Pseudomonas en Aeromonas zijn verantwoordelijk voor deze ziekten. Anders dan bij de Myxobacteriën begint een Pseudomonas of Aeromonas infectie steeds inwendig en treed het naar buiten, waar we de typische kenmerken kunnen zien. Aeromonas breidt zich uit in het sediment en in het laagje bacteriemateriaal (biofilm), waar ten gevolge van omzetting van methaan en ammonium dode en levende biomassa is geaccumuleerd. Daarom is het belangrijk als we Aeromonas zoveel mogelijk de baas willen zijn, dat we de methaanbelasting zoveel mogelijk proberen te verlagen. Waar we aan kunnen denken is tijdig schoonmaken of vervangen van het filtergrind, waardoor we Aeromonas kunnen beperken in ons water om ervoor te zorgen dat het evenwicht goed is ofwel zorg voor zeer gering gehalte aan afbreekbare verbindingen.

Onderzoek:

Als we een monster hebben genomen van de aandoening, kunnen we bij een vergroting vanaf 400 x onder de microscoop de bacterie waarnemen. Deze zijn herkenbaar aan de kleine bewegende puntjes of staafjes.

(Aeromonas)

(Pseudomonas)

 

Bestrijding

Voorkomen is beter dan genezen, deze aandoening is een gevolg van slechte omstandigheden en stress waardoor er een besmetting van vis op vis via onderling contact, en via water, netten etc. ontstaat. Ook organismen als parasieten zoals luizen kunnen de ziekte overdragen.

Een bruikbaar middel is:

* Sabbactisun