Groene algen

(Draadalgen / Chlorophyta chlorophycea)

Groene algen (draadalgen) tonen verschillende groeivormen. Ze treden op als watten op de bodem, als vertakte bosjes uit draden, zowel los als vaster van vorm. De meeste groene algen hebben een grote behoefte aan licht en hun levenseisen lijken in het algemeen op die van de hogere planten. Het optreden van groene draadalgen wordt meestal als een positief teken voor de omstandigheden in het water beschouwt. Groene algen mogen niet de overhand krijgen, ze groeien snel, onttrekken veel voedsel aan het water en kunnen fijnbladige planten verstikken. Vrij groeiende vormen worden verwijderd door ze om een ruw stukje hout te draaien en er uit te trekken. Om ze chemisch te bestrijden is een te hoge dosis bestrijdingsmiddel vereist; dat zou de aquarium-flora schade berokkenen en daarom is het niet mogelijk.

Wat kan je dan wel tegen algen doen?

Het hangt van de soort algen af! Maar hoe vervuild de bodem is? Zit deze vol met modder dan moeten we deze uitbaggeren, omdat ander de bodem een voedselbron is voor de algen! Hebben we last van draad-algen dan is mijn advies: deze handmatig te verwijderen, en doe er zuurstofplanten in of een Graskarper! Let wel op bij aankoop van planten dat deze niet verslijmt zijn en de stelen stevig zijn, anders heeft het geen zin! Want soms zie je van die planten in het tuincentrum waarvan je zeg wat is dit voor rotzooi, moet je dus niet kopen! Dat komt omdat deze planten te warm liggen en ze voor de winst gaan en niet voor de kwaliteit! Zoals u kunt zien aan de planten die ik verkoop! Mooie zuurstofplanten in de vijver zijn oa: Glanzend Fonteinkruid en Hoornblad (hier zet de vis ook graag zijn eieren op af) en natuurlijk zijn er ook meerdere soorten maar met deze 2 soorten heb ik zelf de beste ervaring! Want planten concurreren met algen!

Indien u Graskarper wilt gebruiken om algen te bestrijden? Zijn er 2 varianten waar u uit kunt kiezen de "gewone" en de albino. Wat ook heel mooi is, zeker voor de echte natuurvijver! Zijn Rivierkreeften. Die ruimen ook ander rotzooi op zoals overtollig visvoer en dode planten resten en dode vissen, bloedzuigers etc.!!

 

© 2008 Koidream® (Disclaimer)