Bloedzuigers.

Inleiding:

Er zijn drie bekendere soorten bloedzuigers:

* Hirudo Medicinalis (Medicinale bloedzuiger).
* Limnatis Nilotica (Paardenbloedzuiger).
* Piscicola Geometra (visbloedzuiger).

Alleen waar wij mee te maken kunnen krijgen is de Piscicola Geometra. Deze worm lift vaak mee met planten en dieren, waardoor we ze vroeg of laat in onze vijvers tegen komen. Echter moeten we wel oppassen dat ze niet de slaapziekte overbrengen zoals * Trypanosoma en IHN-virus van salmoniden.

Ziektebeeld:

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

We zien dat de vissen schuren, en als we ze van dichtbij bekijken! Kunnen we rode wondjes (pas dus op voorbacteriële en/of schimmelinfecties) ontdekken die zijn ontstaan door de beten van de bloedzuiger en zorgen ze voor een chronische bloedarmoede.

De parasiet:

Velen hebben deze parasiet wel eens in het echt gezien bijvoorbeeld onder een steen of een stuk hout! Waar we deze parasiet zich spiraalsgewijs voorbeweegt. Deze wormvormige parasiet kan ongeveer 5 cm lang worden, en voed zich met bloed. Bloedzuigers zijn hermafrodieten (tweeslachtige), en hun levenscyclus is vrij simpel. Als ze zich voortplanten dan nemen ze de eieren mee in een soort broedzakje op zijn buik. Zodat ze in een later stadium op bv de bodem van de vijver achter gelaten worden voor een verdere groei proces van larf tot een volwassen worm.

Onderzoek:

We herkennen ze aan hun donkere kleur, en hangen vaak aan de huid, kieuwen en kieuwholten van de vis. Het verwijderen zou niet al te gemakkelijk gaan, omdat ze zich behoorlijk vast zetten met hun mondzuignap.

 

Bestrijding:

- vijverdesinfectie met ongebluste kalk.

- Trichlorfon.

* Zonnebaars in de vijver plaatsen.