Trypanosoma

(slaapziekte)

Phylum: Sarcomastigophora
Classificatie: Zoomastigophora
Orde: Kinetoplastida
Familie: Trypanosomatidae
Geslacht: Trypanosoma
Lengte: 30-50
µm

Inleiding:

Deze parasiet komen we liever niet tegen, dit omdat we deze bloedparasiet ook tegen kunnen komen bij mensen en (warmbloedige) dieren. Deze parasiet zorg ervoor dat de rode bloedlichaampjes drastisch verminderd evenals het bloed. Waardoor de vis in een soort slaap terechtkomt.

Ziektebeeld:

Omdat deze parasiet het bloed van de vis aantast, wordt de vis lusteloos en wordt verzwakt. Hierdoor lijkt het er op dat hij slaap, men kan hem namelijk de vis ook uit het water tillen. Omdat het bloed aangetast wordt door deze parasiet, vinden we de gevolgen ook weer terug bij de kieuwen die bleek kleuren.

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

De parasiet:

Deze lijkt veel op Cryptobia, alleen bezit Trypanosoma maar 1 flagel en is ook een een hemoflagellaat. Hij maakt in zijn levenscyclus gebruik van 2 gastheren, denk bijvoorbeeld aan bloedzuigers die hij niet aantast maar gebruik voor zijn ontwikkeling. Vervolgens als de bloedzuiger de vis pak, dan ziet Trypanosoma zijn kans schoon om over te stappen naar zijn 2de gastheer (de vis). Dit is meteen zijn laatste fase, waardoor Trypanosoma zicht verder ontplooit en schadelijk wordt.

Microscopisch onderzoek:

Bij een vergroting van 200 tot 400 keer kan men Trypanosoma kan ondekken. Men onderzoek een druppel bloed van de vis. Dit kan zelfs ook bij een dode vis.

Bestrijding:

- Metronidazole.

- Methyleenblauw.

Plaats een zonnebaars in de vijver, voorkomen is beter dan genezen!