Nawoord.

Als eerste wil ik de bedrijven dbflex en estrad bedanken voor hun deel.

Want het folie zit naar wens, en de Red devil pomp draait ook na wens.

 

En niet te vergeten een goede kameraad van mij Gerard + zoon, die geholpen heeft met het hout gebeuren.

Kortom het is nu de vijver eigenlijk bevolken.

Al een lange tijd was ik al bezig met het denkwerk voor de vijver, want echt beginnen zat er nog niet bij! Immers het nieuwe huis was toen in aanbouw, dus alvast in de tuin aan de slag zat er niet bij… Gelukkig heb ik de vijver kunnen laten uitgraven. Dit was toen eind November 2003, en ik moet zeggen heb velen ritjes gemaakt om naar dat gat te gaan kijken + of het ook opschoot met het huis. Toen half Januari, was het zo ver! We kregen de sleutel, dus eerst druk geweest met over verhuizen.

En ik kan zeggen vissen verhuizen in de winter is geen pretje, en raad het daarom zoveel mogelijk af. Maar ik had geen keus. Maargoed, ik heb enkele exemplaren er bij zitten waar ik trots op ben. Dus de periode dat ze dus werden opgevangen in de quartairne bak, heb ik ze zowel parasitair als bacterieel behandelt. Alleen je merkt toch aan de vissen dat ze last hebben van stress. Maar heb de vissen goed begeleid.

Toen we verhuist waren, had ik al een idee hoe ik het wilde gaan aanpakken. Ik wilde een muur gaan bouwen van betonblokken. Maar zoals u heeft kunnen lezen bij onderdeel metselen is het toch iets anders uitgepakt. Gevolg dat ik meteen meer geld kwijt was dan ik had gedacht had. Dus hup naar de bank om het een en ander te regelen….. En dat is gelukt. Omdat de graafwerkzaamheden niet echt goedkoop waren, en een behoorlijk deel van mijn budget op heeft geslokt. Heb ik de rest zoveel mogelijk zelf gedaan.

Dus naast de studie was ik ook actief als bouwvakker voor me zelf. Maar ging allemaal minder snel dan gedacht. Want ben er ongeveer een kleine maand mee bezig geweest toen ik alles gemetseld had. Maar dat mocht de pret niet drukken. Toen ik op een gegeven moment min of meer klaar was met metselen en er weer wat loon binnen kwam! Kon ik de sierstenen gaan bestellen, en moet zeggen als je niet even rond rij! Dan word je al snel genaaid waar je bij staat. Van wel een verschil van 0,40 cent per steen. Aangezien ik er 200 nodig had….. Dus tel uit je winst. Tja bij vissen is het een ander verhaal, daar staat kwaliteit voorop. Maar een steen is een steen. Toen ik de bestelling had geplaatst, duurde het ongeveer 1,5 week voordat die stenen binnenkwamen. Dus ondertussen even studeren en schuttinkje plaatsen met de buurman, met als doel in April weer te kunnen beginnen met verkoop van de vissen. Ondertussen kreeg ik na 1,5 week een telefoontje dat de stenen gebracht werden. Alleen van wegen de aanleg van de nieuwe straat mochten we geen pallets lossen. Maar dat vond ik niet erg, want moest de stenen aan de achterkant van het huis hebben + je kon er komen met de vrachtwagen!

Alleen tja als of de duivel er mee speelde, deed de aannemer moeilijk dat ik even een paar pallets stenen liet lossen. En dat terwijl we aan de voorkant niet mochten lossen van wegen die bestrating…… Maargoed, die vrachtwagen chauffeur gaf een knipoog, en ik zat met die aannemer te praten. Maar hij had ondertussen geen erg in dat die chauffeur aan het lossen was. Dus toen die pallets er eenmaal stonden…… Dus die aannemer voelde zich in z`n hemt gezet, en liep met zijn staart tussen z`n benen weg. Dus ik even afrekenen met die chauffeur en weer verder aan de slag. Heb die dag een goede start verder kunnen maken en was binnen 2 dagen klaar met die sierstenen. In de tussentijd dat alles aan het drogen was, ben ik verder gegaan met de bestrating in de tuin. Ook iets waar ik niet op afgestudeerd ben. Maar het is me gelukt, en het resultaat mag er wezen. Omdat de maand april in aan toch was, en het vijvervissen seizoen langzaam aan in zicht was. Moest ik de vijver even op een laag pitje zetten. Want bij het andere huis had ik de verkoopstelling anders opgesteld dan dat hier mogelijk was. Maar dat geef niet, want de opzet is nu beter. Zo heb ik de 12 blauwe bakken in een rij van 6 naast elkaar kunnen zetten op 2 verschillende plekken.

(Stelling van de blauwe bakken moet nog worden weg gewerkt, want je kan nu alles zo zien onder de bakken zoals afvoer naar de filter toe. Maar dat komt nog, de vijver gaat voor. En echt hinderlijk is het niet.)

Zodat je er langs heen kan lopen en iedere bak rustig kan bezichtigen. Alleen er moest wel het een en ander aangepast worden betreft het filter systeem voor deze stelling(elke stelling apart voorzien van een eigen filter). Maar het resultaat mag er wezen. En de vissen en kreeften die ik gekweekt had konden naar de verkoopstelingen toe en de Japanse import koi`s die ook lange tijd in quartairne hebben gezeten ook. Daarnaast had ik naast die 12 bakken ook nog de ruimte voor tonnen waar waterplanten in kunnen en waar de B-koi`s in zwemmen. Apart van de hoge kwaliteit Japanse koi`s.

Toen was het zover, in April kon ik open, en de mensen kwamen. Ook velen die zeer benieuwd waren naar de vijver. Dus bij deze bedank ik ook iedereen die bij mij vissen heeft gekocht, waardoor ze me een klein beetje sponsorden met de vijver. Nadat ik de start weer had gemaakt, kon ik verder met de vijver. De boel was inmiddels aardig droog geworden, dus kon beginnen met insmeren van de wanden. Want moest 1 strak geheel zijn van binnen.

Voordat het folie er in kwam. Persoonlijk vond ik dit 1 van het makkelijkste werk om te doen. Toen dit bijna voor elkaar was, en de bodem ook in orde was. Kon het folie er in gelegd worden. Want ik had zoiets van moet wel goed gebeuren. Want als het lek raakt……. Maar moest ook iets zijn wat in mijn budget past.

Want dure rubberfolie is wel mooi, maar met het folie van mijn oude vijver heb ik ook 10 jaar mee gedaan. En aangezien ik binnen 10 jaar veel plannen heb, zou het weg gegooid geld zijn. Ook met het filter heb ik geluk mee gehad, want heb een 2de hands 5-kamerfilter op de kop weten te tikken! Maar was wel echt een opknapper. Want hij lekte aan alle kanten, maar heb deze goed kunnen repareren met een speciale lijm. Immers filter wordt toch weg gewerkt, en het gaat toch meer om het filtermedium wat er in zit. Want dat moet er voor zorgen dat het water helder blijft!!

Maar een goedwerkend filter, heeft ook een goedwerkende pomp nodig. Alleen het moest wel een pomp zijn met een laag stroom verbruik. Mijn keuze viel op de Red Devil pomp van Estrad, en ik moet zeggen! Het resultaat mag er zijn, een heldere vijver.

Doordat er voldoende stroming is door het water en er voldoende water door het filter heen gaat. Toen was het zover, het filter begon te draaien, dus kon ik rustig aan de vissen naar buiten over plaatsen. Niet allemaal, maar rustig 1 voor 1, dit om het filter te voeden + kijken hoe het gaat? Daarnaast hebben de vissen door zo`n verhuizing toch wat stress opgelopen. Waardoor 1 van mijn lievelings koi`s beschadiging heeft bij zijn staart. Niks ernstigs, alleen kost alleen tijd om dat weer in orde te krijgen. Maar aan zijn gedrag merk ik weer dat hij langzaam aan weer haantje de voorste is. Maar ook dat de vissen zich steeds meer en meer thuis voelen in de vijver. Met gevolg dat het niet zo makkelijk meer is om een visje te vangen…….

Kortom, zo vroeg moeders zich af in Januari 2004 of het ooit goed zal komen met de vijver en de tuin….

Kortom, mocht u ooit een keer in de buurt zitten? Kom dan gerust eens kijken……

Tim Rozemaer
www.koidream.com