Tips

Het kopen van vissen

- Koop vissen bij iemand die hiervan verstand heeft.
- Koop liever geen vissen bij bv een Tuincentrum (de vissen zijn meestal komen en gaan, de kans is zeer groot op ziekte).
- Koop GEEN vissen op een MARKT, deze hebben vaak zeer veel last van stress ivm transport.
- Koop ook geen vissen op een MARKT als de dealer niet in de buurt zit, want als er wat is met de vis? Waar kan je dan terecht.
- Let wel op dat vissen behandeld zijn tegen bv parasieten, en vraag eventueel de verkoper over de geschiedenis van de vis. Want vaak worden er vissen aangeboden tegen lage prijzen, en zo is o.a. het KHV in Nederland gekomen!
- Een Tuinspecialist is GEEN Vijverspecialist (aardappelboer - palingboer). Want je werkt met vissen, en die hebben andere zorg nodig dan planten.
- Let op dat de vissen die u koopt er gezond uitzien en dat ze goed zwemmen en eten.
- Wees bedachtzaam als de vissen vreemd gedrag tonen zoals stil (plat) op de bodem liggen?
- Let zoveel mogelijk op mogelijke ziekte, en vraag evt. de verkoper bij twijfel.
- Ga een gesprek aan met de verkoper en kijk hoe z`n kennis is (gewone zaterdaghulp of een hobbyist die weet wat hij doet)?
- Ga liever bij eenmans aquarium/vijverzaken langs, deze mensen werken er met hart en ziel. Ook staat de kwaliteit voorop. Dat geldt ook voor mij, Tim Rozemaer die dag en nacht bezig is met zijn vissen om ze de beste zorg te geven.
- Koop vissen bij een erkende dealer die de vissen het liefst buiten heeft zitten ivm de temperatuur van het vijverwater (bij mij zitten ze ook buiten).
- Als u een vis ziet die u mooi vind aarzel niet en koop hem. Tenzij het dier ziek is, reserveer hem dan, en betaal pas als deze gezond is! Tenzij u zelf over genoeg kennis beschikt om hem zelf te behandelen en u het risico aan durft.
- Koop liever geen koi`s of andere vissen die binnen gekweekt worden en op een temperatuur zitten boven de 20 graden. Deze gekweekte vissen kan je vergelijken met tropische vissen, waardoor ze problemen kunnen krijgen in de winter als uw vijver niet verwarmt is.
- Ga geen vissen kopen verbuiten de deur als het warm is, of zorg voor goede voorzorg maatregelingen voor transport.
- Wees verstandig, zorg voor een aparte opvang, zeker bij het plaatsen van nieuwe vissen. Want door stress, kunnen ze extra vatbaar zijn voor ziekte die in de vijver aanwezig is.
- Als een vis dood gaat? Probeer de oorzaak te achter halen. Maar hou er wel rekening mee dat niks het eeuwig leven heeft. Dus als u garantie op een vis wilt, vraag de verkoper hoe dit zit.
- Ga niet in op transhipping aanbiedingen, u krijgt hier meestal veel spijt van.


Verzorging vijver

- Ververs in de maanden van maart tot oktober als het weer dit toelaat minstens 1 keer per maand 15 a 20 % vijverwater.
- Pomp in het voorjaar de vijver leeg en verwijder het slib wat op de bodem lig, legt het eventuele substraat na het spoelen er weer opnieuw er in of vervang het als het (te)oud is.
- Bemest eventueel de mandjes waar planten inzitten opnieuw, en leg er schoon/gewassen grind op om de vijveraarde af te dekken.
- Zorg dat het filter regelmatig wordt schoongespoeld.
- Voeg bij een hoge pH, azijn toe en ga na wat de oorzaak kan zijn van die hoge pH?
- Als er een ziekte is in de vijver en u heeft hulp nodig? Aarzel dan niet om contact op te nemen met visziektenspecialist Tim Rozemaer.


Verzorging vissen

- Praat eens met ze...
- Observeer de vissen en kijk naar hun gedrag.
- Kijk naar het lichaam van de vis, is deze zoals het moet zijn?
- Zorg tijdens het voeren dat u zoveel voert dat ze het in 5 minuten op hebben.
- Als er na een uur nog steeds visvoer in het water ligt, voer de volgende dag niet. Let er echter wel op of ze het voer de dag daarop wel pakken?
- Zorg voor een goede waterkwaliteit, zeker bij het plaatsen van nieuwe vissen.
- Zorg dat u deze website bij favorieten heeft staan, zodat u deze website altijd bij de hand heeft als u informatie nodig heeft. Ook bent u bent van harte welkom om eens bij mij persoonlijk langs te komen.

Winter

- Voer de vissen onder de 10 graden niet tot nauwelijks. Voer alleen de Steuren, ook als het vries(met mate).
- Haal bladeren en andere rotzooi uit de vijver, zodat ze niet kunnen rotten in het water. Dit zorgt anders namelijk voor slechte waterkwaliteit.
- Gebruik in de winter een net over de vijver, dit voorkomt dat er bladeren in de vijver vallen. Maar het belangrijkste is...... Het beschermt de vissen ook tegen mogelijke reigers.
- Stop Fonteinen en watervallen.
- Geeft de pomp een goede onderhoudsbeurt.
- Zorg voor een goede luchtpomp, die krachtig genoeg is om het ijs open te houden!
- Als u Steuren in de vijver heeft, zorg er dan voor dat er winterdag ook een pomp draait.
- U kunt ook een verwarmingselement gebruiken voor de vijver, houd er echter wel rekening mee dat zo`n element veel stroom verbruikt.
- Indien de vijver dichtvriest, het ijs NIET openbreken, dit is schadelijk voor de vissen!

Dit zijn enkele basistips, maar als u er één mist mail het me gerust. Ook voor vragen mag u me altijd mailen.