Nymphaea Alba

De witte waterlelie (Nymphaea Alba of witte lotus) is een algemeen voorkomende waterplant met drijvende bladeren. De witte waterlelie groeit in stilstaand en zwak stromend water met een diepte van maximaal 3 meter. Tegen watervervuiling is de plant redelijk goed bestand. De witte bloemen hebben een doorsnede van 10 tot 20 centimeter die op het wateroppervlak drijven. De bloemen staan alleen, op een ronde bloemsteel. Er zijn 20 tot 25 puntige kroonbladeren en 4 kelkbladeren. De zittende stempels vormen een oranjegele knop met 8 tot 24 stempelstralen. De vrucht, die onder water rijpt, heeft meestal de vorm van een fles, maar is soms bolvormig. De zaden worden door het water verspreid. De bladeren zijn min of meer rond en drijven op het wateroppervlak. Ze hebben een hartvormige voet. De bladsteel is rond en heeft grote luchtkanalen die lucht naar de wortelstok geleiden.

Weetje

Het is een bekende, veel voorkomende waterlelie en stamt uit dezelfde familie als de Blauwe Lotus. Beide planten bevatten een vergelijkbare hoeveelheid alkaloïden en de effecten zijn ook vergelijkbaar: zowel verdovend als euforisch, zoals cannabis of codeïne. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de plant als verdovingsmiddel gebruikt in de Duitse kolonies in Afrika. Andere op opium gebaseerde middelen waren namelijk moeilijk verkrijgbaar.

Vijver info

Deze plant houdt van zon en bloeit meestal in de maanden juni tot augustus. In de vijver kan hij vanaf een diepte gezet worden vanaf 50 cm. Soms wordt beweerd dat men ze 'niet onder controle kan houden'. Dat is overdreven. Wanneer men Nymphaea Alba in een mand plant kan de wortelstok niet woekeren. Standplaats; zonnig in stilstand of zwak stromend, helder water.

 

© 2008 Koidream® (Disclaimer)