Cambaridae

Gaan we richting de Cambaridae, dan zien we dat deze groep uit een aardig grote kleurrijk familie bestaat. Helaas zijn deze soorten niet echt geschrikt voor onze vijver ivm leef temperaturen van rond de 18/22 graden. Hoewel sommige soorten aardig zijn ingeburgerd in Europa ten kosten van de inheemse rivierkreeften, raad ik deze soort niet aan voor de vijver. Dit omdat sommige echte vechters zijn die iedereen af maken die in hun buurt komt (dus pas op je vingers...). Ook zitten hier soorten bij die voornamelijk vis op hun menu hebben staan. Maar ze zijn prachtig voor een speciaal ingericht aquarium, zo zie je bijvoorbeeld in Duitseland dat er speciale kreeften-verenigingen zijn gespecialiseerd op deze soort kreeften.

Exoot en verspreiding van ziekten

Het dier kan drager zijn van de kreeftenpest. Zelf wordt het dier hier niet ziek van. Door de evolutie is de schimmel die kreeftenpest veroorzaakt en de zoetwaterkreeften uit Noord-Amerika aan elkaar aangepast: de zoetwaterkreeften uit Noord-Amerika zijn resistenter geworden, de schimmel is agressiever geworden.

Met de invoer van rode en andere Noord-Amerikaanse Rivierkreeften is kreeftenpest in Europa ingevoerd. De inheemse soort kreeft, de Europese Rivierkreeft is hier niet tegen bestand en is daarom in grote delen van Europa uitgestorven. Mede hierdoor heeft de rode Rivierkreeft zich snel kunnen uitbreiden.

De rode Rivierkreeft verspreidt zich ook door afstanden over land af te leggen, dit in tegenstelling tot de gevlekte Amerikaanse Rivierkreeft. Dit kan voor flinke ecologische effecten zorgen, omdat zo ook geïsoleerde poelen bereikt kunnen worden. De kreeften kunnen dan flinke schade aanrichten aan inheemse kreeften en aan de vegetatie en de opgroeiende amfibieën in deze poelen.

Procambarus Clarkii / Rode rivierkreeft

Volwassen dieren zijn roodachtig, op de scharen zitten felrode puntjes. De grootte van een volwassen exemplaar is minimaal 12 cm en maximaal 17 cm.

 

Orconectes Limosus

(Amerikaanse rivierkreeft of bruine rivierkreeft)

Volwassen dieren zijn donkerbruin. Kenmerkend zijn de strepen of banden die dwars over het achterlijf lopen. De grootte van een volwassen dier is minimaal 10 cm en maximaal 15 cm.

 

Procambarus Milleri

 

ProcambarusAlleni

RedCaveAegla

© 2008 Koidream® (Disclaimer)