KOI

Ongeveer 10.000 jaar geleden was het verspreidingsgebied gelegen tussen de Donau en Centraal-Azië. Na de laatste ijstijd (ca. 10.000 vóór Christus) begon de karper zich van hieruit te verspreiden. De Romeinen leerden rond het begin van de jaartelling de goede eetbaarheid van de karper kennen en dit leidde ertoe dat zij het dier overbrachten naar het thuisland Italië. Monniken hebben in de Middeleeuwen de karper een groter verspreidingsgebied over Europa gegeven. De vis werd toen al in vijvers gekweekt. Zo is de karper waarschijnlijk in de 14e eeuw in ons land terechtgekomen. Uit kloostervijvers ontsnapte exemplaren hebben op sommige plaatsen een natuurlijke populatie kunnen opbouwen. De nakomelingen van deze karpers worden meestal wilde of boerenkarpers genoemd.

De karper (Cyprinus carpio) kenmerkt zich door het bezit van twee bekdraden aan de bovenlip en twee bekdraden in de hoeken van de grote, uitstulpbare bek. Hiermee onderscheidt de karper zich van een groot aantal familieleden, zoals de kroeskarper, de giebel, de graskarper, de kopvoorn en de winde. Opvallend aan de karper is verder de lange, hol ingesneden rugvin. De voorste vinstraal van de rugvin is hard en getand. In het beschubbingspatroon van de karper bestaan veel variaties: naast schubkarpers (volledig geschubd) bestaan er spiegelkarpers (deze hebben slechts enkele grote, onregelmatig geplaatste schubben), rijenkarpers (een rij grote schubben op de zijlijn) en naaktkarpers (de schubben ontbreken geheel). De karper kent ook kleurvariëteiten, In China werd de karper, met name de gekleurde mutaties, als een heilige vis gezien. De karper stond voor kracht, wijsheid, doorzettingsvermogen en geluk. De mythe gaat namelijk dat er aan de bron van een rivier, achter een hemelshoge waterval, een grote zwarte draak leefde. Deze zwarte draak terroriseerde de gehele wereld. Ondanks vele pogingen slaagde niemand er in de draak te vernietigen. Op een gegeven moment zwom er een grote karper in de rivier, die in staat bleek om tegen de waterval op te zwemmen. Eenmaal boven aangekomen, veranderde de karper in een witte draak. De witte draak bleek in staat om, na een hevige strijd, de zwarte draak te verslaan. Vanaf dat moment, zo gaat het verhaal, is de karper voor zowel de Chinezen als de Japanners een heilige vis.

(klik op de foto om het te vergroten)

De originele koi (karpers) komen uit Japan. Alleen dit heeft wel een paar jaar geduurd voordat men deze kwaliteit kreeg. Dit kwam doordat afgelopen paar honderd jaar is China een aantal keren door Japan overheerst. In deze periode werd een aantal zwarte karpers (Magoi) naar Japan meegenomen, als consumptie kweekvis. De rijstboeren kweekte actief met de karpers, maar door inteelt verschenen de gekleurde karpers zoals de Asagi. Door deze ontwikkelingen hielden de rijstboeren de gekleurde karpers als huisdieren Waardoor de koi-hobby is ontstaan.

De naam KOI staat voor karper, dus als je koi-karper zegt! Dan zeg je als het ware karper karper. De volledige Japanse naam is Nishikigoi, Nishiki betekent gekleurde zijde. Het is de nationale vis van Japan en symboliseert liefde en krijgshaftigheid. Maar omdat niet ieder koi hetzelfde is, heeft iedere koi een naam en die naam behoort tot een groep. Wat belangrijk is voor bv wedstrijden! Hieronder staan de basis koi`s die een onderscheid geven van de diverse koi varianten. Als u op een koivariant klikt met de muis, krijgt u meer diepgaande informatie over die groep.

(klik op de foto voor meer info)

KOHAKU: Een witte koi maar dan met rode vlekken (ook wel Hi genoemt) op zijn rug!

 


TANCHO: Letterlijk rode vlek op kop. De Tancho heeft maar één Hi vlek. Andere Tancho zijn Tancho Kohaku, Tancho Sanke en Tancho Showa.


SANKE: heeft als basis kleur (net als bij de KOHAKU) dus wit met rode en zwarte vlekken.

SHOWA: De SHOWA hebben veel meer zwart in hun tekening dan de SANKE, bij de SHOWA is zwart ook hun basiskleur terwijl dat bij de SANKE dus wit is.


UTSURIMONO: is een tweekleurige Koi die het zwart als basiskleur heeft, de andere kleur is rood of wit of geel.

BEKKO: De basis kleuren van de BEKKO is geel of rood of wit met daarop een zwarte tekening(vlek).

ASAGI: is een niet metaalkleurige KOI met blauwe schubben met een witte rand om de schubben.

KOROMO: Letterlijk gekleed. Hier is de Hi tekening omrand door een donkere kleur.SHUSUI: is een kruising tussen een ASAGI en een Spiegelkarper


GOSHIKI: betekend letterlijk 'vijfkleurig', duidend op het rood, zwart en wit van de SANKE en het blauwe van de ASAGI van welke de GOSHIKI ontwikkeld is.

 

Hikari:

Dit betekent dat een bepaalde categorie metaalkleurig is. In deze categorie vinden we volgende soorten terug: Hikarimono, Hikari Utsurimono en Hikarimoyo mono.

(klik op de foto voor meer info)


HIKARIMONO: 'HIKARI' betekent metaalkleurig en 'MONO' één kleur

HIKARI UTSURIMONO: Een metaalkleurige KOI, hij is eigelijk weer onderverdeeld in 2 groepen de twee kleurige (UTSURIMONO) en de drie kleurige (SHOWA).

MUJIMONO: Metaalkleurige KOI met meer dan 1 kleur die niet tot de UTSURI-KLASSE behoren.

 

De schubben:

Fucarin: Beschrijft de huid tussen de schubben. Deze term wordt meestal gebruikt voor koi met een goede metaalkleurige huid. Deze soort heeft kleine, niet overlappende schubben.

Fukurin is een term die hoofdzakelijk refereerde naar het Ogon-type van Koi. Zoals gezegd bij de Hikarimono vormt het glanzend gedeelte het hoofdbestanddeel. Terwijl fukurin meestal voor komt bij de Hikarimono wordt het ook wel eens aangetroffen bij de Gosanke. Hoewel, fukurin is niet bij alle koi zichtbaar. Fukurin wordt gevormd tijdens de groei van de koi. Bij elke variëteit, inclusie de Gosanke, zijn er vissen waarbij het fukurin niet verschijnt, zelfs indien ze volwassen zijn. De Schoonheid van het fukurin kan een doorslaggevende factor zijn in de beoordeling van Hikarimo tijdens een show.

(klik op de foto voor meer info)

Doitsu: Deze koi zijn slechts gedeeltelijk bedekt met schubben. In dit type vinden we volgende onderverdelingen: Lederkoi, deze hebben geen schubben langs de zijlijn, en op de rug hebben ze enkele kleine schubben. Spiegelkoi, deze hebben grote schubben langs de zijlijn en op de rug en de Yoroi of Ishigaki koi, deze hebben ook nog op andere willekeurige plaatsen een aantal schubben.

Kinginrin: Dit soort glinsterende schubben weerkaatsen het licht en geven zo een fonkelend geheel. Zijn er twintig of meer van deze schubben aanwezig dan spreekt men van een Kinginrin.

Kawari: Dit betekent niet metaalkleurig en wordt gebruikt bij de grootste groep namelijk de Kawarimono.

 

Hoe komt de koi aan zijn naam?

Japanse naam - Kleur

Ai = Blauw.
Aka = Rood als grondkleur.
Beni = Oranje- rood als grondkleur.
Cha = Bruin.
Gin = Zilver.
Hi = Rood, als vlek.
Karasu = Zwart als grondkleur.
Ki = Geel.
Kin = Goud.
bene = Koi met rode lippen.
Midori = Groen.
Sumi = Zwarte basis op de vin.
Nezu = Grijs.
Orenji = Oranje.
Shiro = Wit.
Sumi = Zwart (vlekken).
Tora = Tijger (Tora Ogon).
Yamabuki = Geel.

 

Maten op de koishow

Als u op de koishow komt, ziet u bijvoorbeeld Size 1 of 1 BU. Hiermee wordt de maat van de koi ingedeeld.

Op Koi shows gebruikt men meestal size 1 tot en met size 7:

Size 1 = 15 tot 25 cm
Size 2 = 26 tot 35 cm
Size 3 = 36 tot 45 cm
Size 4 = 46 tot 55 cm
Size 5 = 56 tot 65 cm
Size 6 = 66 tot 75 cm
Size 7 = 76 en meer

De maat in Japan wordt uitgedrukt in BU:

1 BU = kleiner dan 20 cm
2 BU = 20 tot 30 cm
3 BU = 30 tot 40 cm
4 BU = 40 tot 50 cm
5 BU = 50 tot 60 cm
6 BU = groter dan 60 cm

Rapportage van diverse koishows:

 

 

(klik op de foto voor meer info)

Japanse Kwekers

Hoe fanatieker het koihouden wordt, hoe meer men gericht is op koi`s van een bepaalde kweker. Je kan dit vergelijken met automerken. De één heeft voorkeur voor Audi of Ford terwijl de ander kiest voor een Opel. Alleen waarom maar je die keuze? Immers er zijn velen aanbieders, maar wat qua keuzen voor een auto geldt, geldt ook voor koi. Op link hieronder kunt u meer informatie vinden betreft de Japanse kwekers.

(klik op de foto voor meer info)


Het houden van Koi is de laatste jaren enorm populair geworden. O.a. omdat de Koi vrij gemakkelijk handtam gemaakt kan worden zodat ze uit je hand komen eten, en je ze dan ook kan (aaien). Het is een mooie vis die elegant zwemt, prachtig kan stil liggen en dan weer met enorme vaart door je vijver kan zwemmen. Koi zijn er in verschillende kleurencombinaties, dit geeft een prachtig schouwspel in u vijver. Iedere Koi is uniek wat betreft kleurpatroon.

De foto`s die u in dit onderdeel over koi ziet, geven aan in welke klasse de koi thuis hoort. Wat dus inhoud dat de koi niet identiek is.

Graag nodig ik u vrijblijvend uit om eens een keer bij ons langs te komen om de echte Japanse koi`s te komen bezichtigen en te keuren.

Mocht u willen weten hoe duur de koi`s zijn? Kijk dan gerust bij het onderdeel grote koi, of in de prijslijst voor de kleinere koi`s. Want daar zitten zeer leuke aanbiedingen speciaal voor u bij.

 

© 2008 Koidream® (Disclaimer)