Eigen gebouwde filter

Als je de vijverwereld nog niet zo goed kent, kan je soms behoorlijk schrikken van bedragen wat men voor bepaalde filters vraagt! Want als je het systeem bestudeerd is het eigenlijk best simpel, alleen het blijft afwegen kopen of zelfbouw. Het is daarom zeer zeker aan te raden om eerst te kijken wat het allemaal kost met alles er op en eraan(benodigde materiaal + filter materiaal), want soms heb ik een leuk filter in de aanbieding waar je niet tegen kan bouwen.

Een "zuurkool"vat of een (rechthoekige) bak is bruikbaar om een filter van te bouwen. Let wel op, bij een "zuurkool"vat is het mooiste om te filteren wanneer het water van bovenaf inkomt, en er onder weer uitgaat! Bij een (rechthoekige) bak wordt er gefilterd van links naar rechts (of andersom).

(de door-stroom bij een bak)

(de doorstroom bij tonnen, kan ook in tegen gestelde richting)

Waar moet je aan denken bij het maken van een filter

• Het water mag nergens stilstaan en moet goed over het filtermedium worden verspreid
• Grof vuil moet worden opgevangen, voordat het water bij het filtermedium komt
• Waar water kan bezinken, moet een afsluitbare afvoer worden gemonteerd
• Bezuinig alleen op de behuizing, nooit op het medium

 

Het heeft wel wat om zelf een filter te bouwen

Vandaag de dag gebruik ik een professioneel filter. Echter heb ik ook geknutseld, dat kwam omdat ik vroeger (in de vorige eeuw…) een filter had die 2 x per week schoongemaakt moest worden. Wat overigens niet gek is, als je bedenkt dat ik al aardig wat vissen had zwemmen. Daarnaast studeerde ik toen nog (ben in 2005 afgestudeerd), hierdoor had ik mijn geld hard nodig voor m`n studieboeken en collegegeld! Door mijn ervaring die ik al had vanuit de aquariawereld, was het eigenlijk een kleine moeite om iets te bouwen.

(Mijn oude Eheim-vijverfilter)

In 2001 had ik bij de groenteboer 2 zuurkoolvaten gehaald, maar deze waren niet echt groot + er zat een draaideksel op.

Door het extra filter wat erbij gekomen is, was ik al aardig tevreden over de waterkwaliteit. Echter dacht ik bij mezelf laat ik het nog groter aanpakken. Vervolgens ben ik aan 2 blauwe tonnen gekomen(meer ruimte had ik toen niet in de schuur), die worden normaal worden gebruikt voor chemische middelen zoals verf of vet etc. Dus het was wel even opletten of ze wel schoon waren. Het mooiste is dat deze ton wordt vast gezet met een klem. Dus voor de echte aquariakenners onder ons, is het een idee van een Eheimfilter.

Door de kennis en ervaring die ik had opgedaan met Eheim, wist ik waarop moest letten. Alleen doordat het filter boven het water niveau stond, was het belangrijk dat ik een pomp had die voldoende capaciteit om water te pompen naar het filter.

Het systeem was overigens vrij simpel, het water kwam er van bovenaf in zodat de ton vol liep met water.

Vervolgens stroomde het water door naar de 2de ton die iets lager stond, zodat het daarna kon terug stromen naar de vijver.

Om een goede circulatie te krijgen, is het belangrijk dat het water ook goed kan weg stromen.

De mandjes zijn stevig genoeg voor het filtervulling wat erbovenop rust. De ruimte onder het vijvermandje is geheel vrij ivm door stroming en het werkt goed.

Mijn methode om te filteren is van grof naar fijn. Als eerste heb ik een zwarte geribbelde slang kappot gesneden die lek was + aangevuld met bioringen(zie boven). In meerkamerfilters passen we het eigenlijk toe in de laatste kamer. Maar doordat bioringen drijven en dicht bij de oppervlakte zitten waar het meeste zuurstof aanwezig is, koos toen voor deze opzet om zoveel mogelijk bacterien de kans te geven om zich te hechten.

(Kleine tip: plaats een koortje tussen de ringen en verbindt ze,(zorg wel voor voldoende speling tussen de ringen) dit is makkelijk met schoonmaken + eruit halen!!)

Onder de bioringen lag 75 kilo lavastenen.

Het water stroomt richting de 2de ton, deze is gevuld met 2 lagen grove schuimmatten.

Vervolgens gaat het water door een filterwatten heen.

Het water stroomt vervolgens door 2 fijne schuimmatten.

Het filter is nu nog niet vol genoeg... dus heb nog een laagje filterwatten.

Als laatste ligt er grind ter opvulling naast het vijvermandje. Hierdoor blijven de matten mooi blijven liggen als het water er doorheen stroomt.

Met dit systeem heb ik tot 2003 mee gedraaid, toen werd het tijd voor wat groters op een nieuwe plek.

Geen UV in het systeem?

In de schuur zat ik met ruimtegebrek en ook qua stroom lukt het niet ivm het aantal stopcontacten. Maar omdat ik over een vijver beschikte met een moeraszone voorzien van planten pakte ik dit anders. Ik maakte gebruik van mosselen zie: het helpt.

Maar waar je ook van gebruik maak, het meten van de waterwaarden blijft belangrijk.Nog een tip:

Omdat deze filter nu met filterinhoud behoorlijk wat weegt (+/- 100 kg), en ik sterk ben kan ik deze makkelijk van de plaats krijgen. Maar omdat ik mezelf niet teveel wil inspannen. Heb ik onder deze tonnen een plateau met wieltjes er onder, zodat ik ze zo de schuur kan uit rijden om ze eventueel te kunnen schoonmaken. De tonnen die ik had hadden een deksel die je moet vast klemmen met een klem wat ik heel makkelijk vindt, want je zit niet meer met gedraai van deksel, en je kan meteen het filter in bij mogelijke problemen of bv schoonmaak van de matten. Daarnaast is het een kwestie van de rubbers insmeren met zuurvrije Vasaline voor een perfecte waterdichte afsluiting.

 

© 2008 Koidream® (Disclaimer)