Het beveiligen van uw vijver

Het lijk misschien overdreven, maar voor mensen die vissen houden is beveiligen van een vijver de gewoonste zaak van de wereld. Maar waar beschermen we tegen onze vijver dan tegen?

In dit onderdeel laat ik u zien dat we onze vijver kunnen beschermen tegen natuurlijk gedrag van dieren, maar ook tegen de mens. Daarnaast zullen er ongetwijfeld ook manieren zijn om uw vijver te beschermen die niet in dit onderdeel opgenoemd worden, maar het gaat om de basis die meegegeven wordt. Wees creatief met dat geen wat u aangereikt wordt maar doe het nooit ten koste van de hobby!

Dieren die we bij de vijver tegen kunnen komen zijn katten!


Voor sommige mensen is dit dier een echte troeteldier, maar voor andere is het een ware plaaggeest, zo dier had ik vroeger ook bij mijn vijver! Ik kreeg toen een idee om dat dier neer te schieten, maar had geen geweer voor handen en het doet geen goed voor je naam in de buurt! Maar ondanks het bloed die zo`n dier onder je nagels weet te krijgen, moet je toch helder blijven.

Gelukkig zijn er diverse oplossingen:

- Probeer eerst met de eigenaren te praten en als dat niet lukt de katten (op een diervriendelijke manier) vangen en naar het asiel brengen.
- Een net over de vijver, of gedeeltelijk.
- Hertshoornolie, dit is een via apotheek of drogist te verkrijgen goedje dat vreselijk stinkt. Olie op takken aanbrengen en die op doorgangroutes in de grond stekken. Katten en honden blijven uit de buurt. Vrienden, kennissen en collega's ook als u morst.
- Draden spannen om de vijver(een soort klein hekje).
- mottenballen (geen aanrader giftig).
- citroenschillen.
- Schrikdraad werk ook goed!
- Strooi peper in de tuin, (kat houd niet van vervelende geurtjes).
- Katten houden niet van koffiedrab. De gebruikte koffiefilters laten drogen met koffie en al en dan de koffie in de tuin verspreiden.
- De kat (weg)pesten (denk aan water)!
- Zorg dat je tuin zo min mogelijk op een kattenbak lijkt. Enkele bodembedekkers: kleine maagdenpalm(Vinca minor), wintergroen, verdraagt veel schaduw. Zenegroen(Ajuga reptans), Geranium macrorrhizum, wintergroen, geurend blad, verdraagt droge grond. Stekelnootje (Acaena microphylla), volle zon.

- Kreeften, Tja Kreeften doen niks maar als ze gepakt worden gaan ze in de verdediging!

Commerciële middelen:
· Ecostyle kattenschrik
· korrel-verdampsysteem van Beaphar
· Reppers korrels en spray
· Feromonen spray
· Scarecrow (Reigerschrik)

Onderstaande een aantal planten die katten niet zo fijn schijnt te vinden, wellicht geschikt om de tuin mee te beplanten
· Ruta graveolens (wijnruit)
· Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek/tuingeranium)
· Dictamnus (vuurwerkplant)
· Aloysia triphylla (citroenverbena)
· (Tagetes) Afrikaantjes
· Boerenwormkruid
· Struiken met doorns en stekels (meidoorn vuurdoorn, klimroos)

Oja, Voer geen vogels in de zomer. Een plaats met veel vogels werkt als een magneet op katten.

Pas op Katten zijn juist gek op kattenkruid (Nepeta cataria).

Een dier die we liever met rode wijnsaus geserveerd zien op ons bord dan bij de vijver is de reiger.


Deze dieren zijn soms zo snel dat ze al weg zijn voordat je de gordijnen van je slaapkamer open doet. Een net over de vijver is eigenlijk ook weer zo lelijk. Ik zelf heb in de winter voor- en najaar wel een net over de vijver, ter bescherming tegen de reiger (en bladeren die er in vallen). Het jagen op reigers is een mooie sport, alleen helaas niet toegestaan omdat het een beschermd dier is. Hoewel ik het niemand kwalijk kan nemen als men toch deze sport beoefent, nadat de reiger zijn sport heeft beoefend in de vijver.

Gedrag:

De reiger is van nature een wild dier die gewend is om in de natuur zijn eten bij elkaar te vangen, echter door de vijvers die vandaag de dag bij woonhuizen aanwezig zijn, vormen een ware luxe maaltijd waar je als reiger geen nee tegen kan zeggen. Hierdoor lokken we eigenlijk onbedoeld de reiger naar onze vijver. Het is dus belangrijk dat we weten dat de reiger een bepaald patroon heeft om naar de vijver te gaan. Is de waterkant vrij toegankelijk of slechts voorzien van lage beplanting? Dan is dat de plek waar de reiger het water instapt, zeker als die plek niet dieper is dan 35 cm, is dat de beste plek. En geloof me, naast de kleine visjes zijn ook de grote jongens de dupe hoe snel ze ook zijn. Het is dan ook belangrijk dat we ervoor zorgen dat de reiger geen mogelijkheid heeft om aan de waterkant te landen om vervolgens de vijver in te stappen…..

Manieren van beveiligen tegen de reiger:

- Zorg dat de waterkant wordt voorzien met hoge en dichtbegroeide planten (je creëert als het ware een haag langs de waterkant).
- Nepreiger, alleen grote kans dat deze het hart verovert van een vrouwtjes reiger….
- Nepvissen, echter zal de reiger dit wel snel door hebben.
- Bewegingsdetectoren aangesloten op de waterleiding, voorbeeld is de scare crow. Alleen winterdag bestaat de kans op bevriezing.
- Spiegel piramides, door het zonlicht wat er op valt zou het de reiger doen verjagen. Alleen hoe kom je aan zonlicht om 05:00 uur in de ochtend…..
- Bewegingsdetectoren aangesloten op geluidskanon (niet aan te raden in een woonwijk).
- Hond(en).
- Net over de vijver.
- Draden spannen om de vijver(een soort klein hekje), maar het kan ook hoog in de lucht.
- Schrikdraad.

Roofvogels zijn ook bruikbaar, zijn zelfs sneller dan honden!!

(leefgebied van de reiger)

Er schijnt tegenwoordig ook een apparaat in de handel te zijn die geluiden van een giftige kikkers namaakt, de boxjes staan op diverse plekken in de tuin, waardoor het geluid van diverse kanten komt! Dit zou de reiger moeten doen verjagen, maar gezien de meeste reigers in Nederland gek zijn op kikkers…..

Mens


Hier kan je helaas niet meer praten over een natuurlijk instinct zoals bij dieren, maar om hebzucht. Die genen die zich hiermee bezig houden zijn jongen die vaak goed weten wat ze doen. Vaak worden deze vissen mee genomen de grens over om elders doorverkocht te worden.

Advies:

Omdat de vijver meestal buiten ligt, is het lastiger te beveiligen dan een huis waar we de deur op slot kunnen draaien. We moeten er dus voor zorgen dat we de "dief" geen heeft of krijgt. Maar dat is meestal makkelijker gezegd dan gedaan, want hoeveel tuinen zijn er wel niet? Die zo toegankelijk zijn voor iedereen dat het eigenlijk vragen is om….. Maar dat geeft natuurlijk niet het recht voor een vreemde om zomaar dingen toe te eigenen. Tegenwoordig beschikken we over de moderne hedendaagse techniek, wat absoluut zeer zeker niet verkeerd is. Want naast een simpele oplossing als een lamp op een bewegingsmelder, kunnen we ook een stap verder gaan. Immers voorkomen is beter dan…

De vijver kan je beschermen met bv camera`s, bewegingsmelders met licht, en eventueel prikkeldraad spannen strak over de schutting heen of ongemerkt tussen de planten/bomen.

Maar als je handig bent met internet net als ik (de maker en de schrijver van deze website), kan je gebruik maken van IP video web server!

De IP video web server neemt camerabeelden op zonder PC online! De IP video server wordt aangesloten op een internetverbinding en gekoppeld aan camera's. Zonder PC worden de beelden online weergegeven! Voordeel is dat je vanaf het werk een blik op de voordeur, vijver, voor- achtertuin, etc kan werpen. Deze beelden zijn te bereiken met een standaard web browser. Natuurlijk beveiligd met eigen log in gegevens. Daarnaast maak bewegingsdetectie het mogelijk alleen op te nemen zodra er iets beweegt. De beelden kunnen vervolgens direct worden doorgestuurd naar een bereikbaar emailadres en / of worden opgeslagen op de server. Zorg er wel voor dat dit systeem zijn eigen stroomtoevoer heeft, zodat het niet bij kortsluiting van buiten af kan worden uitgeschakeld.

Een voorbeeld van iemand die een vergelijkbaar systeem heeft als ik kan je vinden op:

www.koi-gestolen.nl

Kijk daarna op om in te loggen:

live camera bewaking

Ik heb u nog lang niet alles verteld! Maar een beetje nadenken kom je een heel eind + het scheelt de portemonnee, als je het zelf een beetje kan aanleggen.

Overigens kan je ook je koi (karper) laten chippen. Een chip is een heel klein buisje van bioglas omgeven door een microcoating. Het geheel is zo groot als een rijstkorrel. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica. De micro-elektronica bestaat uit een spoel en een computerchip. Wanneer een scanapparaat in de buurt van de chip gehouden, zendt deze een nummersignaal terug. Dat wordt door het scanapparaat opgevangen. Op het apparaat kan dan het unieke nummer afgelezen worden. Het unieke nummer bestaat uit vijftien cijfers. De eerste drie cijfers vormen de landcode. Voor Nederland is de landcode 528.

Nog een optie is het gebruik van geweld, voordeel is het lucht op. Nadeel het mag niet volgens de wet, maar ach.. probeer als dief maar eens te bewijzen dat je als dief niet verzet hebt tijdens de aanhouding.

Als u nog vragen heeft mail het me maar(adres zie boven)! En als u mooie oplossingen heeft die echt gaaf zijn dan wil ik ze zelfs in deze rubriek plaatsen!

© 2008 Koidream® (Disclaimer)