welke soorten zout zijn er?

Keukenzout:

De tijd dat er maar één soort zout in de winkel te koop was, is allang voorbij. Zout is grofweg in drie soorten onder te verdelen en daarnaast is er nog een aantal varianten. Het oude bekende keukenzout is vrijwel altijd zout dat gewonnen is uit de steenlagen onder de grond. Het bestaat voor ruim 99% uit natriumchloride. De rest is hoofdzakelijk water. Er mag aan keukenzout jodium toegevoegd worden. Maar voor de vissen gebruiken wij zout zonder jodium.

Tafelzout:

Tafelzout is een iets 'deftiger' keukenzout; het is fijner van structuur en strooit gemakkelijker. De fabrikanten mogen in keuken- en tafelzout wel extra toevoegingen toepassen zoals anti-klontmiddelen. Echter moet dat op de verpakking worden vermeld.

Zeezout:

Dit zout wordt gewonnen door het indampen van zeewater onder invloed van zon en wind. Zeezout is vaak klonterig, doordat er nog magnesiumzout in voorkomt dat vocht aantrekt. Om die reden wordt soms een anti-klontmiddelen toegevoegd. Er is zowel grof als fijn zeezout te koop. Sommige mensen denken dat zeezout beter is voor de gezondheid. Dat is onjuist. Het bevat wel meer mineralen dan keukenzout, maar deze hoeveelheden zijn echter te verwaarlozen. In zeezout kunnen bovendien verontreinigingen zitten, zoals zware metalen. Dus niet aan te raden voor de vijver.

Kruiden- en aromazout:

Deze tafelzouten bevatten in de praktijk vaak 70% natriumchloride. Verder zitten er doorgaans een anti-klontmiddelen en gedroogde en gemalen kruiden in.

Mineraalzout:

In mineraalzout is het natriumchloride soms voor meer dan de helft vervangen door zouten als kaliumchloride en magnesiumsulfaat. De meeste mineraalzouten worden bereid door zout met kaliumchloride en/of magnesiumsulfaat te mengen. Jozo Vitaal wijkt hierin af. Dit product wordt gemaakt van water dat overblijft na kristallisatie van zeezout. Dit water wordt vervolgens vermengd met water uit geisers, zoals die in IJsland voorkomen. Daarna wordt het ingedampt en blijft het mineraalzout over. Dit zout is niet aan te raden voor de vijver.

Dieetzout:

Dieetzout bevat bijna geen natriumchloride. Dit is vrijwel geheel vervangen door kalium- en/of ammoniumchloride. Dieetzout is bedoeld voor mensen die een natriumbeperkt dieet volgen. Dit zout is dus ook niet aan te raden.

© 2008 Koidream® (Disclaimer)