Planaria

Phylum: Platyhelminthes
Classificatie: Turbellaria
Orde: Seriata
Familie: Planariidae
Geslacht: Planaria
Lengte: 0,5 mm - +/- 3 mm

Inleiding:

Deze wormen komen we zowel tegen in zoetwater als in zoutwater. In zoutwater zijn het vaak de gevreesde rode planaria waar regelmatig rifaquaria mee besmet raken. In zoetwater zien we ze vaak in aquaria waar ze vaak zijn meegelift met bijvoorbeeld appelslakken of planten uit het buitenland. Als het schemerig wordt, dan zie we ze langzaam aan op de ruit van het aquarium zitten. Ze leven voornamelijk van voedselresten maar cyclops en daphnia pakken ze ook.

Ziektebeeld:

Bij zeewatervissen zoals de doktersvis, zien we zwarte puntjes. Bij zoetwatervissen kunnen ze de eieren aantasten en indien er geen voedsel aanwezig is, kunnen ze parasiteren op de kieuwen en de huid(met gevolg secundaire infecties), maar vaak zijn garnalen en slakken de klos.

De parasiet:

Vaak herkenen we ze in ons aquarium aan de witgrijze kleur. Planaria zijn hermafrodiet (tweeslachtig), ze kunnen zich seksueel als aseksueel voortplanten. Dit gebeurt doordat de worm zich splits(tevens als de worm aangevallen wordt en verscheurd wordt, kan uit elk stukje weer een nieuw worm ontstaan).

Onderzoek:

In de vijver is hij lastig te ondekken, of ze moeten in grote aantallen aanwezig zijn. Maar in een aquarium herkennen we ze sneller, omdat ze dan op de ruiten van het aquarium terug te vinden zijn.

Bestrijding:

De pH-waarde laten zakken tot onder de pH-waarde van 2 en / of het water verhitten tot boven de 65 graden. Echter alleen als het aquarium leeg is. Indien dit tot problemen geeft, kunt u het ook proberen met rauw gehakt in een netje, en laat deze vervolgens zakken op de bodem. Raadzaam is deze behandeling wekelijks te herhalen (2 a 3 x) ivm de eieren. In vijvers zijn bloedzuigers hun natuurlijke vijand.