Gyrodactylus

(Huidwormen)

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Phylum: Platyhelminthes (platte wormen)
Classificatie: Monogenea Carus
Orde: Monopisthocotylea
Familie: Gyrodactylidae
Geslacht: Gyrodactylus
Lengte: 0,3 - 0,5 mm

Inleiding:

Wormen worden een steeds groter probleem in de vissenhandel, en ik kom ze van tijd tot tijd tegen bij importzendingen, zowel tropische vissen als koudwatervissen. Eigenlijk niet zo verwonderlijk, want als we kijken wat voor middelen we hier in Europa gebruiken. Die middelen worden vandaag de dag ook buiten Europa gebruikt, dit mede door het uitwisselen van kennis, en het gemak om aan bepaalde producten te komen. Met gevolg dat je wormen krijg die resistent zijn. Want de eerste 3 - 4 jaar gaat goed, maar op een gegeven moment gaat het mis. Omdat wormen als het waren "muteren". Met gevolg dat we continu opzoek blijven naar nieuwe middelen die wel werken.

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Ziektebeeld:

Schuren is één van de bekende symptomen, en vervolgens zie je dat de huid troebel wordt of nog erger. Met gevolg dat bacteriële infecties kunnen ontstaan! Tevens merken we ook op dat ze vermageren en kleur verlies hebben.

Oorzaken:

Gyrodactylus lift onder andere mee met vissen en levend voer. Alleen als er een stress situatie plaats vindt in de vijver! Dan kan Gyrodactylus snel toeslaan.

De parasiet:

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Gyrodactylus, ook wel bekend onder de naam huidworm. Deze worm kunnen we vrij makkelijk herkennen onder de microscoop! Als we de worm gevonden hebben, zien we aan de enen kant van de worm een ronding met de letter H. Echter is dit geen letter, maar een haak omringt door kleine haakjes. Met deze haak zet Gyrodactylus zich vast in het huidweefsel, wat voor irritaties bij de vis zorg! Gyrodactylus behoort tot de trematoden en is levendbarend, tevens is Gyrodactylus instaat om zichzelf te bevruchten.

Onderzoek:

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

We nemen een huidafstrijkje, en leggen dit onder de microscoop. Vervolgens beginnen we met een vergroting van 50 x. Eenmaal de worm gevonden! Dan kunnen we vergrotingen gebruiken om de details te bekijken om te zien of het overeenkomt met het eerder genoemde.

Bestrijding:

* Parazoryne

* Koidream-saver