Karperpokken of vispokken

Naam veroorzaker: Herpesvirus cyprini
Wetenschappelijke naam: Epithelioma papillosum
Andere namen: Koi pokken, karperpokken, vispokken, karperherpes virus.
Categorie: Virus, herpesvirus.

Eigenschappen

De typische letsels ontwikkelen zich eerst op de vinnen en staart en zien eruit als paraffine druppels. Verdere verspreiding toont zich als wratachtige en onregelmatige huidgezwellen die grijswit zijn. Normaal gezien zijn deze letsels niet al te groot, maar bij ernstige infecties kunnen grotere delen van het lichaam bedekt zijn. Bij volwassen vissen zullen deze aandoeningen meestal verkleinen en zelfs verdwijnen. De eetlust neemt af, de vis kan wat gaan opzwellen, de ogen kunnen uitpuilen en je kan ook wat bloeduitstortingen opmerken op de kieuwdeksels en de buik.

(Karperpok op de rugvin, klik er gerust op voor een grotere foto)

Ziekteverschijnselen

Deze virusziekte uit zich in dikke wasachtige brokken harde weefsels of vinnen en/of op het lichaam. Deze ziekte lijkt sterk op de Lymphocystes. Pokken zijn niet dodelijk, maar ze kunnen wel eventueel voor misvorming zorgen. Pokken heeft wat weg van schimmelziekte Saprolegnia, maar mag hier niet mee vergeleken worden. Zoals alle virussen injecteert dit virus zijn eigen genetisch materiaal in een cel van de gastheer. Hierdoor worden genetische eigenschappen van de aangetaste cel veranderd en overgenomen door het virus. De genetisch gemanipuleerde cel zal ervoor zorgen dat er zich meer virussen gaan ontwikkelen die op hun beurt dan weer andere cellen gaan infecteren.

(Karperpokken op de rest van het lichaam, klik er gerust op voor een grotere foto)

Oorzaken

Het uitbreken of voorkomen van deze ziekte wordt sterk beïnvloed door overbevolking, lage watertemperatuur. Door direct contact met de letsels kan de infectie snel overgedragen worden. Het zijn vooral de jonge vissen (zeker niet alleen karpers of karperachtige) die besmet raken. Het immuunsysteem is minder functioneel bij koudere temperaturen en de vis is dan het meest vatbaar voor de ziekte. Later in het jaar als de temperaturen oplopen, verdwijnen de symptomen weer. Maar in het volgende jaar kunnen de knobbeltjes opnieuw optreden. Ze veroorzaken echter weinig schade aan de vissen. Alleen het uiterlijk van de vis is niet meer zo mooi.

(Karperpokken zijn verdwenen, klik er gerust op voor een grotere foto)

Behandeling

Aan dit virus is niets te doen. Het verdwijnt vanzelf; vaak na verbetering van het watermilieu en als de temperatuur van het water stijgt(warmer water).

 

© 2008 Koidream® (Disclaimer)