Ichthyophthirius multifilis / Witte stip

Classificatie:
PARASIETEN
WIMPERCELLEN / CILIATA
Ichthyophthirius multifilis / Witte stip

Inleiding:

De Witte stip heeft een ingewikkelde levenscyclus. De parasiet komt gedurende zijn leven onder diverse levensvormen voor. In bepaalde vormen kan deze ziekte voldoende bestreden worden. Om deze witte stip ziekte de baas te worden, zullen dan ook verschillende behandelingen nodig zijn.


Ziekteverschijnselen & diagnose:

Stip wordt veroorzaakt door een huidparasiet iets onder de slijmhuid op de schubben, die op de besmette huid korrelachtige witte puntjes (ongeveer 0,5 mm) op de staart, de vinnen en het lichaam veroorzaakt. Deze puntjes zijn bij koudwatervissen lastig te ondekken, omdat vissen dikwijls niet van echt dichtbij bekeken kunnen worden. De witte stippen die we op de vissen kunnen zien, worden 'trophont' genoemd. Na enkele dagen kan de vis geheel bedekt zijn, ook de ogen, alsof hij bestrooid werd met zand... Besmette vissen knijpen hun vinnen dicht en proberen zich te schuren om hun parasiet kwijt te raken. De vissen zwemmen alsof ze dronken zijn en ze zien er dof uit; ze zigzaggen door de vijver. Een vermoeden dat witte stip ver is uitgezaaid, zou je kunnen afleiden doordat de vissen stil blijven hangen in de hoeken van de vijver en /of op de bodem van de vijver, door sterke vermagering of het verliezen van kleur gevolgd door een snelle dood. Doordat de slijmhuid van de vissen mogelijk ernstig kan worden aangetast, kunnen secundaire schimmelinfectie ontstaan.

Microscopisch onderzoek:

Een afstrijkje van de huid, vinnen of kieuwen wordt bij een vergroting van 50-200 x bekeken. Wat opvalt is dat de grote U-vormige celkern goed te zien is.

De cyclus:

De witte stippen (trophont) op de huid, kieuwen en vinnen zijn rijp wanneer ze +/-1 mm groot zijn. Bij rijpheid dringen ze door de huid van de vis en vallen er af. In enkele uren weten ze zich in de vijver te nestelen en een kiemcel te vormen. Tijdens dit stadium wordt het organisme tomont genoemd.
Na deling ontstaan er nog meer dochtercellen (theront) die in het water rondzweven (dit gebeurd in +/-24 uur). Deze dochtercellen zwemmen rond en wanneer ze een gastheer vinden (vissen), boren ze zich in de huid van de vis waar ze gaan uitgroeien tot de zichtbare witte stip. De cyclus start dan opnieuw. Deze vrij zwemmende cysten hebben +/-48 uur de tijd om een gastheer te vinden alvorens te sterven.
Vinden de sporen binnen 84 uur geen nieuwe vis dan sterven ze af.

Oorzaken:

Temperatuurs schommelingen en /of een zwakke slijmlaag kan het gevolg zijn van witte stip, dat geld ook voor nieuwe vissen en/of waterplanten. Ook in het milieu aanwezige sporen van witte stip kunnen tot ontwikkeling komen (bv. een grote vijverschoonmaak waarbij voor de schoonmaak niet ontsmet is of slechte conditie van de vissen). Het voorkomen van witte stip is niet mogelijk. Toch kan het met een aantal maatregelen die de ziekte niet tot ontwikkeling kunnen laten komen:

- Een gezond milieu met helder water en goede plantengroei.

- Vissen in goede conditie houden door het toedienen van een goede voeding.

Middelen die in aanmerking komen om witte stip te bestrijden:

- Parazoryne

zie voor meer info:

- In quarantaine: natriumchloride behandeling (keukenzout) 20gr /l voor 10 à 45 minuten of 5 gr/l voor 5 dagen.

- Temperatuursbehandeling ; het water wat verwarmen. ipv v/d normale temp(minstens 32 graden indien dit mogelijk is en de vissen dit aan kunnen, gedurende enkele uren. Om de 3 a 5 dagen wordt deze herhaald).

- FMC

(Bij verkeerd gebruik van FMC kunnen de vissen sterven. Daarnaast is FMC kankerverwekend.)

© 2007 Koidream® (Disclaimer)