Digena Trematoden

Phylum: Platyhelminthes (platte wormen)
Classificatie: Trematodes
Geslacht: Trematoden (zuigwormen)
Lengte: enkele millimeters tot ongeveer 1 cmInleiding:

Een zeer aparte parasiet die een bijzondere levenscyclus heeft. Trematoden behoren tot de zuigwormen die in tegenstelling tot huid en kieuwwormen in het lichaam van de vis aanwezig zijn.

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Ziektebeeld:

Omdat de Trematoden in diverse fase voor kunnen komen in de vis, heeft elke fase van de Trematoden een bepaald ziektebeeld. Dus u begrijpt dat het niet al te makkelijk is om deze aandoening vast te stellen! Het ziektebeeld van de vis komt vaak overeen met andere aandoeningen, waardoor er snel verwarring kan ontstaan. Zo kan het zijn dat vissen vermageren en hun kieuwen verbleken (ademhalingsmoeilijkheden), of zelfs de vis verkleurd. Tevens is het mogelijk dat we bultjes op de vis waarnemen, zoals bijvoorbeeld zwarte stipjes (Black Spot Disease, Uvulifer ambloplitis). Maar kan ook een andere kleur hebben ivm de soort worm die aanwezig is, variërend gebroken van wit tot licht bruin.

 

 

De parasiet:

Trematoden maken gebruik voor hun ontwikkeling meerdere tussengastheren, hierdoor kunnen zich makkelijk kunnen uitbreiden. Via bijvoorbeeld de ontlasting van de vis, komen de eitjes in het milieu. Vervolgens als het eitje uitgekomen is, gaat de met trilharen larf. Die opzoek gaat naar bijvoorbeeld een slak. Waar het zich in de darmwant ontwikkeld tot een sporocyste, vervolgens wordt het een rediën wat verder ontwikkelt naar een Cercariën. Dan verlaten ze hun gastheer (de slak), de cercariën gaan opzoek naar een vis en nestelen zich vervolgens in de ingewanden, het bloed of de zwemblaas. Voor sommige Trematoden is dit de laatste fase, maar er zijn ook varianten die zich verder ontwikkelen tot metacercariën. Die we vervolgens weer terug vinden om de huid, vinnen en zelfs in de ogen(Diplostomum sp.) en andere plaatsen zoals in het bloed (Sanguinicola Sp. / De bloedwormziekte).

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Microscopisch onderzoek:

In dit onderdeel over trematoden, heb ik meerdere varianten beschreven, om een indruk te geven wat trematoden zijn? De gemiddelde hobbyist zou ze niet snel herkennen, dus het is ook iets voor de vakman. Dit omdat ongeveer 2400 soorten Trematoden bestaan, die ieder zijn eigen herkenningspunten hebben, wil je ze echt onderscheiden. De grote van Trematoden kan variëren van enkele millimeters tot ongeveer een centimeter, dus we hebben niet zo`n hele sterke vergroting nodig, wat kan variëren van 50 x tot 200 x, afhankelijk hoe ver we willen gaan in het onderzoek! Als we ze onder de microscoop bekijken, ondekken we platte wormen met de zuignappen bij de mond.

(sanguinicola Sp. / De bloedwormziekte)

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Bestrijding:

Het gebruik van medicijnen is vrij lastig, soms helpt formaline. Maar gezien deze wormen zich inwendig in de vis bevinden is het bestrijden vaak vrij lastig. Gelukkig zijn ze in kleine aantallen niet schadelijk. Wat we wel bijvoorbeeld kunnen proberen is een verandering van het milieu, denk bijvoorbeeld aan het veranderen van de osmosedruk in het water met behulp van zout. Lichaamscellen van alle levende organismen bevatten een bepaalde zoutconcentratie. Verandert zoutconcentratie in de omgeving proberen de cellen dit onevenwicht te compenseren, met gevolg dat we op deze manier de trematoden kunnen bestrijden omdat deze te zwak om dit te compenseren.