Nematoden

(Draadwormen)

Inleiding:

Nematoden ook wel bekend onder de naam draadwormen zijn wormen die in de darmen of andere organen parasiteren. Er zijn wel 10.000 soorten, echter zijn er ongeveer 600 bekend die zich huisvestigen in de darmen of andere organen van de vis. De soorten die we tegen komen bij onze siervissen zijn vaak de Capillaria, Philometra Sp. en de Camallanus.

Ziektebeeld:

Vermagering van de vis dat terwijl deze gewoon goed eet. Dit kan veranderen als er ontstekingen ontstaan in de inwendige vis, met gevolg dat de eetlust verdwijnt. Ook zien we dat vissen verkleuren, en merken we op dat de ontlasting lich van kleur is en slijmerig.

De parasiet:

Zoals de naam draadwormen doet vermoeden, kunnen we deze parasiet herkennen aan zijn dunne, draadvormige lichaam met een vrijwel ronde dwarsdoorsnede. We vinden volwassen wormen meestal in de darmen en in een jonger stadium komen we ze ook op andere plaatsen tegen zoals de lever! De lengte kan variëren van enkele millimeters tot centiemeters. Afhankelijk van de soort, kan het levendbarend zijn of eierleggend (laatste is de meest voorkomende groep). Nematoden zijn over het algemeen of vrouwelijk of mannelijk, dus hebben elkaar nodig om voort te planten. Hierdoor is de kans op een massale infectie kleiner dan bij andere parasiet soorten die zich vermenigvuldigen doormiddel van celdeling. Ze kunnen gebruik maken van levendvoer als tussen gastheren, hierdoor is het raadzaam om het voer in te vriezen om te voorkomen dat we de parasiet zo kans geven om onze vissen te besmetten.

Microscopisch onderzoek:

We kunnen de vissen inwendig gaan onderzoeken op nematoden in de darmen, maar moeten hier dan wel een vis voor opofferen wat in de begin fase zonde is. Makkelijker is om de ontlasting van de vissen onder de microscoop te leggen en vervolgens gaan we opzoek naar de eitjes en gebruiken hiervoor een vergroting van al snel 200x. De eitjes die rond- / ovaalvormig zijn, met een bultje er extra bovenop.

(ei)

Bestrijding:

Hiervoor is eerst onderzoek nodig om welke variant het gaat, over het algemeen wordt Levamisol gebruikt.