DIAGNOSTIEK VAN VISZIEKTEN

Iedereen die dieren houd, weet dat dieren ziek kunnen worden. Dit geld natuurlijk ook voor vissen. In dit onderdeel beschrijf ik wat over visziekten. De foto`s die u ziet heb ik zoveel mogelijk gemaakt tijdens mijn bezoeken, werkzaamheden en stages bij aquaria-zaken, importeurs/groothandels en particulieren. Ook heb ik onderwijs gehad op het gebied van visziekten, naast mijn gewone studie. Daarnaast is het ook zo dat 99% van de dierenartsen weinig tot vrijwel geen kennis heeft op het gebied van zieke vissen. Dus om iemand te vinden die de kennis heeft blijft lastig, want het zijn geen goedkope jongens. Want je moet bij blijven en kijken wat de ontwikkelingen zijn, maar ook investeren in onderzoek.

Om toch een beetje inzicht te krijgen over visziekten, maar ook omdat ik vaak mensen heb die bijvoorbeeld het woord bacterie noemen terwijl hun vis last heeft van bijvoorbeeld parasieten. Wil ik in dit onderdeel proberen u een beetje wegwijs te maken. Daarnaast bestaat er altijd de mogelijkheid om met mij(Tim Rozemaer) contact op te nemen. Ook kunt u op afspraak met een zieke vis langskomen. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat ik bij u langs kom! Tevens beschik ik onder andere over een goede microscoop, wat een heel belangrijk stukje gereedschap is (voor meer informatie zie onderdeel Dokter)!!!!!

Visziekten

Net als mensen, kunnen vissen ook ziek worden. Alleen kunnen vissen niet praten en zeggen waar ze precies last van hebben, want hiervoor is onderzoek nodig! Maar als eerst moeten weten hoe het komt dat de vis ziek geworden is? Want er zijn velen manieren van samenloop van de omstandigheden die ervoor zorgen dat de vis last heeft van een bepaalde aandoening(denk daarbij aan stress en de kwaliteit van het water). Daarom is het belangrijk dat de leefomstandigheden zo optimaal mogelijk zijn voor de vissen om de kans op ziekten te verkleinen. Maar 100% uitsluiten is toch onmogelijk, vroeg of later krijg men toch te maken met een ziekte. In dit onderdeel geef ik u een basis beeld waarvan vissen last kunnen hebben als ze ziek zijn. Ik leg u uit wat een parasiet, bacterie, schimmel en virus is. Maar ook ga ik er dieper op in, zodat u na het bestuderen van dit onderdeel de verschillen weet tussen een parasiet en een virus. Maar ook het verschil tussen parasieten onderling, want niet elke parasiet ziet er het zelfde uit, en is te behandelen met hetzelfde middel.

BASIS HERKENNING

(klik op het onderwerp om achter de mogelijke ziekte te komen)

Parasieten:

Een parasiet is niks anders dan "wezen" die ten koste van een ander leeft, en in de vijverwereld komen we parasieten zeer veel tegen, zeker in vergelijking tot andere aandoeningen. De parasiet staat op de nummer 1 bij aandoeningen als het om ziektes gaat bij vijvervissen. Vandaar dat ik begin met de uitleg over parasieten, ik deel de parasiet groepen in de volgende groepen:

- Eencellige parasieten
- Wormen
- Crustacea

Eencellige parasieten kunnen we onderverdelen in Ciliaten (wimperdiertjes), Flagellaten en Sporozoas. Zoals u hieronder kunt zien, heb ik de parasieten onderverdeeld die tot deze groep behoren en waar men als vissenliefhebber wel eens mee te maken kan hebben.

Eencellige parasieten:

(klik op het woord voor meer info)

 
   
 
Ciliaten
 
 
 
 
 
 
   
 
Flagellaten
 
 
 
 
 
 
   
 
Sporozoas
 
 



Wormen:

(klik op het woord voor meer info)

 
   
 
Platte wormen:
 
 
 
 
 
 
   
 
Overige wormen:
 
 
 
 
 
 


Crustacea:

Crustacea, beter bekend als schaaldiertjes! Deze groep potentiële ziekteverwekkers zijn zo groot, dat men ze met het blote oog kan herkennen. Tevens veroorzaken deze diertjes vaak op de huid, maar ook op de kieuwen wondjes waardoor de kans op bacteriële infecties en schimmelinfecties aanwezig is.

(klik op het woord voor meer info)

* Argulus / Karperluis

* Ergasilus / Kieuwkreeftje

* Lernea / Ankerwormen

 

Nu we weten na de uitleg hierboven wat parasieten zijn, kunnen we ook zelf op onderzoek met behulp van een microscoop.

Klik hier voor: Uitleg over het maken van een afstrijkje!

 

Bacteriën

Als we de wereld van de parasieten langzaam aan begrijpen, kunnen we eens een kijkje nemen wat er zoal aan bacteriële infecties bij vissen kunnen ontstaan:


(klik op het plaatje voor meer info)

 

Schimmels

Schimmelziekten kunnen optreden als de vis letsels heeft opgelopen door andere ziekten zoals bacteriële infectie of parasieten. Hierbij is de slijmhuid beschadigd, gezonde vis is gelukkig beschermd door de slijmhuid.

(klik op het plaatje voor meer info)

 

Virus

Een virus is een hoeveelheid erfelijk materiaal (dit kan RNA of DNA zijn), gewoonlijk ingesloten in een omhulsel van eiwit. Een virus is biologisch een bijzonder verschijnsel en wordt niet tot de levende wezens gerekend omdat het zich niet zelfstandig kan voortplanten en geen metabolische activiteit vertoont.

(klik op het plaatje voor meer info)


4 basis factoren ter preventie van ziekten

Voorkomen is beter dan genezen. Visziekten ontwikkelen zich pas als er zich een samenloop van omstandigheden voordoet. Gezonde vissen in gezond water die met een ziekteverwekker (pathogeen organisme) geconfronteerd worden, zullen zich voldoende kunnen wapenen en niet ziek worden.

De waterkwaliteit & levensomstandigheden

Vissen stellen eisen aan de waterkwaliteit en hun levensomstandigheden. Het is duidelijk dat wanneer de waterkwaliteit niet goed is, de vis ook verzwakt zal zijn met als gevolg dat hij niet tijdig antistoffen kan aanmaken tegen de ziekteverwekker en uiteindelijk ziek zal worden. We zorgen voor een goede waterkwaliteit (Ammoniak, nitriet, pH en zuurstof in het bijzonder), een goed filteronderhoud en we voederen doordacht.

Vissen

De sterkte van de vis speelt ook een zeer belangrijke rol. Een vis verzwakt wanneer hij blootgesteld wordt aan stresserende omstandigheden. Stress is een heel belangrijke primaire oorzaak van veel problemen bij vissen. Alles wat de rust van de vis verstoort, veroorzaakt stress en dit kan zijn: teveel vis in de vijver, een te kleine vijver, een te ondiepe vijver, slechte waterkwaliteit, schommelende temperaturen, medicatie, het vangen en de transportomstandigheden.

Ziekteverwekker (pathogeen organisme).

In iedere vijver en in iedere vis zijn ziekteverwekkers aanwezig. Geen enkele vis is volledig vrij van parasieten; ze huisvesten allemaal wel enkele kieuwwormen en bloedflagellanten. Ook schadelijke bacteriën zijn in gezonde vissen aanwezig. Alleen mogen deze organismen zich niet zodanig kunnen ontwikkelen dat ze voor problemen kunnen zorgen. De gezondheidstoestand van deze ziekteverwekkers moet zo slecht zijn zodat ze zich niet explosief kunnen vermenigvuldigen en de vis zijn belagers aankan.

Hygiëne & controle

Hygiëne moet overal zijn. Vuil materiaal en een niet onderhouden vijver of filter doen de kans op ziekten sterk toenemen. Controleer nieuwe planten en vissen vooral op mogelijke parasieten. Vermijdt het gebruik van planten in de vijver die je in de natuur gevonden hebt. Geef ook geen levend voer uit de natuur aan je vissen; de kans op een parasiet is immers groot.

Vissen en quarantaine:

Altijd aan te raden als je nieuwe vissen koopt.

(klik op het plaatje voor meer info)

 

Nog enkele bijkomende tips

- Het uitzetten van nieuwe vis is potentieel de gevaarlijkste onderneming om een ziekte te doen uitbreken kijk maar naar de vissen van bijvoorbeeld een tuincentra dat is meestal inkopen en meteen verkopen. Koop daarom de vis bij een handelaar die een goede reputatie heeft, die zijn meestal vanuit de hobby begonnen. Want bepaalde handelaren doen het puur om het geld(denk maar aan warenhuizen die tegenwoordig van alles verkopen, maar voor echte kennis vragen kan je er niet terecht).

- Spoel nieuwe planten altijd af.

- Haal niets uit de natuur dat bestemd is voor een sier- of koivijver. De kans op een ziekte is groot.

* Bovenstaande factoren zijn zeer belangrijk in het voorkomen van ziekten. Indien u ze juist opvolgt, is de kans op het uitbreken van een ziekte beperkt tot een minimum.

Bron: Tim Rozemaer

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn hier diverse soorten ziektes opgenoemd! En ik kan één ding zeggen wees voorzichtig met medicijnen en laat je niks in de handen drukken want wondermiddelen die overal tegen helpen bestaan niet! Dus zorg dat je naar iemand toegaat met kennis, die weet waar over hij het heeft! Want die hebben het zelf meestal ook meegemaakt en die kunnen er net als ik (Tim Rozemaer) over meepraten! Maar ook de juiste ziekte kan vaststellen. Laat de grote ondernemingen die siervissen/vijvervissen verkopen als extra artikel in hun totale assortiment links liggen. Want de ondernemingen zoals echte vijver-/aquariawinkels en niet te vergeten kwekers, zijn dag en nacht bezig met de dieren, en beschikken als het goed is een grote dosis aan ervaring en kennis.