Tetrahymena

Phylum : Ciliophora
Classificatie: Ciliatea
Sub-klasse: Rhabdophorina
Orde: Hymenostomatida
Onderorde: Tetrahymenina
Familie: Tetrahymenidae
Geslacht: Tetrahymena
Lengte: 30 µm

Inleiding

Deze parasiet komt vaak voor met andere parasitaire/bacteriële infecties. Deze ciliaat is een ovale ééncellig wimperdiertje.

Ziektebeeld:

Vaak herkenbaar aan schade van de huid en kieuwen. Alleen vaak is deze parasiet niet de hoofdoorzaak, wat wil zeggen dat hij zelden alleen voorkomt op de vis en dat er ook onderzocht moet worden op mogelijk andere ziekteverwekker. Echter kunnen deze parasieten wel voor een massale vissterfte zorgen, en zijn ze massaal aanwezig.

De parasiet:

Deze is vaak aanwezig in vervuild water, waar hij zicht voedt met organisch vuil. Maar boord zich ook gerust in de slijmhuid van de vissen om zich daar van voedsel te voorzien. Deze ciliaat heeft een lengte van 30 µm en vermeerderd zich door eenvoudige celdeling. Hij heeft een ovale vorm, en lijkt ook wel op Chilodonella.

Microscopisch onderzoek:

Tetrahymena kunnen we makkelijk vinden met een vergroting van 120 x, want deze parasiet komt vaak voor in grote hoeveelheden. Vervolgens vergroten we richting de 200 x om een nog beter beeld te krijgen. Alleen pas wel op dat we Tetrahymena niet verwarren met andere parasieten zoals Chilodonella, Oodinium of Ichthyophthirius multifiliis.

 

Bestrijding:

* Parazoryne

- FMC.

(Bij verkeerd gebruik van FMC kunnen de vissen sterven. Daarnaast is FMC kankerverwekend.)