Oodinium pillularis
(Peperstip)
Phylum: Myzozoa
Classificatie: Blastodiniophyceae
Orde: Blastodiniales
Familie: Oodiniaceae
Geslacht: Oodinium
Naam: Oodinium pillularis
Lengte: 20 - 100 µm soms 140 µm
Inleiding:
Oodinium pillularis is vaak te herkennen aan de stipjes op de huid, met gevolg dat deze parasiet wel eens verward wordt met Ichthyophthirius multifiliis. Echter de stipjes van deze aandoening zijn veel kleiner.
Ziektebeeld:
Deze parasiet ontwikkeld zich meestal in de kieuwen en breid zich uit naar de rest van het lichaam. Met gevolg dat de slijmhuid van de vis los begint te laten en de ogen als de huid troebel worden. Ook lijk het net dat men met een peperbus heeft lopen strooien over de vissen, vandaar ook wel de naam peperstip.
De parasiet:
Zoals al eerder werd aangegeven in dit onderdeel, lijkt Oodinium pillularis op Ichthyophthirius multifiliis. Dat is ook niet zo verwonderlijk, als je je bedenkt dat Oodinium pillularis meerdere groeifases heeft. Oodinium pillularis ontstaat door vermeerdering, vervolgens gaat hij opzoek naar een gastheer voor verdere ontwikkeling. Vervolgens gaat hij van de gastheer los voor vermeerdering en begint de cyclus weer opnieuw.
Oorzaken:
Oodinium pillularis kan meegebracht worden met levend voer, maar ook vogels kunnen de boosdoener zijn. Tevens kom je deze aandoening ook tegen bij import vissen. Ook in het milieu aanwezige sporen van Oodinium pillularis kunnen tot ontwikkeling komen (bv. een grote vijverschoonmaak waarbij voor de schoonmaak niet ontsmet is of slechte conditie van de vissen).
Microscopisch onderzoek:
Bij een vergroting van 40-120 keer onder een microscoop kunnen we deze ovale parasiet al redelijk herkenen. Vergroten we richting de 200x of 400x dan kunnen we de zweepdraden ondekken.
Bestrijding:
- FMC.
(Bij verkeerd gebruik van FMC kunnen de vissen sterven. Daarnaast is FMC kankerverwekend.)