Dactylogyrus

(Kieuwwormen)

Phylum: Platyhelminthes (platte wormen)
Classificatie: Monogenea Carus
Orde: Monopisthocotylea
Familie: Dactylogyridae
Geslacht: Dactylogyrus (Kieuwwormen)
Lengte: 0,3 - 0,5 mm

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Inleiding:

Zoals we kunnen zien in het overzicht van de familie waar Dactylogyrus tot behoort, dan komen we ook Gyrodactylus tegen. Alleen in tegenstelling tot Gyrodactylus, bevindt Dactylogyrus zich in de kieuwen van de vis, waar hij de nodig schade kan aanrichten.

Ziektebeeld:

Deze is vergelijkbaar met Gyrodactylus, denk bijvoorbeeld aan: schuren, troebele huid, vermageren en kleur verlies. Tevens omdat Dactylogyrus zich in de huid kieuwen bevindt, zien bij een verdere fase aangetaste delen van de kieuwblaadjes, met gevolg dat je aan de vis kan zien dat ze problemen hebben met de ademhaling.

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Oorzaken:

Dactylogyrus lift onder andere mee met vissen en levend voer. Alleen als er een stress situatie plaats vindt in de vijver! Dan kan Dactylogyrus snel toeslaan.

 

De parasiet:

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Dactylogyrus is in tegenstelling tot Gyrodactylus niet levendbarend, maar eierleggend. Verder lijkt Dactylogyrus op het eerste gezicht vrij veel op Gyrodactylus want Dactylogyrus bezit ook de bekend H-vormige haak, echter als we deze 2 naast elkaar leggen, zien we dat Dactylogyrus 4 zwarte oogpunten heeft.

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!(ingekapselde Gyrodactylus))

Onderzoek:

We nemen een kieuwpreparaat, en leggen dit onder de microscoop. Vervolgens beginnen we met een vergroting van 50 x. Eenmaal de worm gevonden! Dan kunnen we vergrotingen gebruiken om de details te bekijken om te zien of het overeenkomt met het eerder genoemde.

Bestrijding:

* Parazoryne

* Koidream-saver