Hexamita
(Gaten-ziekte)

Phylum: Metamonada
Classificatie: Trepomonadea
Orde: Distomatida
Familie: Hexamitidae
Geslacht: Hexamita
Lengte: 6 - 15µm


Inleiding:

Hexamita vinden we voornamelijk bij koudwatervissen, die zich vooral in de darmen parasiteren. Als ze zich eenmaal goed thuis voelen in de vis, verspreidt Hexamita zich over het hele lichaam.

Ziektebeeld:

Hexamita kan schade verrichten in de darmwand, hierdoor secundaire bacteriële infecties ontstaan. Waardoor de vis afzwakt. Zeker als Hexamita zich massaal verspreidt! Kunnen ook andere organen zoals lever, galblaas, nieren en de bloedbanen worden dan ook aangetast. De ontlasting van de vis is slijmerig en wit van kleur. De vis verliest zijn eetlust en vermagert sterk omdat zijn organen aangetast worden. In combinatie met een bacteriële infectie ontstaan dan de gevreesde gaten! Deze kunnen voorkomen op de kop, vinnen, anus of aan de zijkant van de vis en ze kunnen doorlopen tot aan de graat.

De cyclus:

Hexamita vermeerdert zich door celdeling. Als de parasiet geen gastheer vindt binnen de twee uur, gaat hij dood.


Oorzaken:

Bij slechte waterkwaliteit met een onhygiënische toestand, temperatuurschommelingen of zelfs bij slechte voeding, kan er een sterke vermeerdering van Hexamita-zweepdiertjes ontstaan. Tevens lift Hexamita met levend voer mee.

Onderzoek:

Om de uitwerpselen van de vis onder de microscoop te leggen, kan men Hexamita vaststellen. Onder de microscoop bij een vergroting van 200 tot 400 x. Als men de vis ontleedt, kan men in de darmen een waterige inhoud vaststellen. Vervolgens neemt men hier een monster van, zodat men Hexamita met nog meer zekerheid kan vaststellen. Pas op dat er geen verwarring ontstaat tussen Hexamita en de bewegelijke maar kleinere sperma van de vis, als men met een volwassen mannelijke vis aan het onderzoeken is.

Bestrijding:

* Sabbactisun


- Metronidazole geeft een goed resultaat als het in water of in voedsel gemengd wordt.


En er zijn er nog meer, maar die zijn moeilijk of niet te verkrijgen voor de gewone man! Denk er aan gebruik GEEN FMC want FMC dood o.a. Costia en andere huid aandoeningen!