Cryptobia

Phylum: Sarcomastigophora
Classificatie: Zoomastigophorea
Orde: Kinetoplastida
Familie: Bodonidae
Geslacht: Cryptobia
Lengte: 12 - 28 µm

Inleiding:

Deze aandoening komen we meer tegen in de darmen van tropische vissen zoals cichliden, dan bij koudwatervissen. Indien we ze tegen komen bij koudwatervissen, dan komen we Cryptobia meestal in het bloed tegen.

Ziektebeeld:

Het idee van Costia, denk bijvoorbeeld aan moeizame ademhaling, lusteloosheid, kieuwdeksel(s) die opengesperd staan, vermagering, donker plekken. De ontlasting van de vis is slijmerig en wit van kleur.

De parasiet:

Cryptobia is te herkennen aan zijn licht gebogen lichaam, met flagellen. Deze gebruikt hij om zich voort te bewegen of hangt langs zijn lichaam. Daarnaast is hij niet afhankelijk van vissen als gastheer, maar zijn bijvoorbeeld wormen ook het slachtoffer. Met gevolg dat bijvoorbeeld een besmette bloedzuiger vervolgens de vissen besmetten.

Microscopisch onderzoek:

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Bij een vergroting van 400 tot 1000 keer kan men Cryptobia kan ondekken. Men onderzoek een druppel bloed of verse uitwerpselen van de vis. Tevens bij autopsie onderzoek met de darmen en de milt. Maar ook het hart en de kieuwen kunnen onderzocht worden.

Bestrijding:

* Sabbactisun


- Metronidazole geeft een goed resultaat als het in water of in voedsel gemengd wordt.


En er zijn er nog meer, maar die zijn moeilijk of niet te verkrijgen voor de gewone man! Denk er aan gebruik GEEN FMC want FMC dood o.a. Costia en andere huid aandoeningen!