Ichthyobodo Necator

(Costia)

PARASIETEN
PROTOZOAIREN / EENCELLIGEN
Flagellaten

Orde: Bodonida
Familie: Bodonidae
Geslacht: Ichthyobodo (= Costia) I. Necator (= C. necatrix)
Lengte: 8-15 µm


Inleiding:

Op velen import zendingen komen we deze parasiet tegen, opzicht niet zo verwonderlijk gezien het feit dat deze parasieten vaak te vinden zijn in kwekerijen. Is het toch een parasiet die we niet moeten onderschatten. Deze parasiet staat bekend in de volksmond onder de naam Costia, alleen de officiële naam is Ichthyobodo necator.

Ziektebeeld:

We herkenen costia vaak aan de doffe "grijze" plekken, en beschadigde kieuwen. Zeker als costia in de kieuwen zit, kan de vissterfte behoorlijk hoog oplopen. Dit omdat men het te laat ontdekt.

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

De parasiet:

Ichthyobodo heeft een lengte: van 8-15 µm, en onder een microscoop lijkt het er op dat hij als een dronken man over de huid dwarrelt. De parasiet is ovaal vormig, en lijken wel wat op kometen. Echter bij een grotere vergroting kunnen we ook de 2 lange en 4 korte haartjes ondekken, waarmee hij zich verplaatst. Tevens kan deze parasiet zich op de gastheer razendsnel vermenigvuldigen wat hem dodelijk maakt, echter zonder gastheer gaat hij binnen 2 uur dood.

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Oorzaken:

Costia is in veel vijvers van nature aanwezig, alleen als er een stress situatie ontstaat door bv het erbij plaatsen van nieuwe vissen, slechte waterkwaliteit etc. Dan ziet deze parasiet kans om toe te slaan. Tevens kan hij ook meegebracht worden met levend voer, maar ook vogels kunnen de boosdoener zijn.

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Onderzoek:

Bij een vergroting van 200-400 keer onder een microscoop lijkt het er op dat hij beweegt als een dronken komeet over de huid voortbeweegt.

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)


Bestrijding:

* Parazoryne

- FMC.

(Bij verkeerd gebruik van FMC kunnen de vissen sterven. Daarnaast is FMC kankerverwekend.)

- In quarantaine: natriumchloride behandeling (keukenzout) 20gr/ L voor 10 à 30 minuten of 5 gr/ L voor 5 dagen. Maar omdat er ook andere varianten zijn van Costia, wordt zout daarom in sommige gevallen afgeraden omdat het door zout zelfs sneller groeit.