Chilodonella

Classificatie

PARASIETEN
PROTOZOAIREN / EENCELLIGEN
WIMPERCELLEN / CILIATA
Chilodonella / kieuwtroebeling


Inleiding

Het is een ééncellige parasiet die van vorm ovaal is. Soms zijn er periodes dat je deze parasiet veel tegen kom, maar ook kan het zijn dat je ze zelden ziet in bepaalde jaren. Indien ze massaal aanwezig zijn, is snel behandelen noodzakelijk.

Ziektebeeld:

Bij een massale infectie is de parasiet dodelijk. Ook komt deze parasiet voor op gezonde vissen. Chilodonella is een typische koudwaterparasiet, die bij tropische vissen zelden voorkomt. Deze parasiet is in het begin van de ziekte meestal alleen tussen de kieuwen te vinden. Pas in een later stadium word ook de huid besmet, wat kenbaar is aan de toegenomen slijmlaag. Meestal vindt men een grijze "huidtroebeling" alleen in het gebied rond de nek van de vis tot ongeveer aan de rugvin. Doordat de kieuwen behoorlijk aangetast zijn, happen de vissen naar lucht en hangen ze aan het wateroppervlak. Ook is het schuren een kenmerk. Soms kunnen in een enkel geval zelfs stukken van de huid loslaten. Deze ziekte vinden we in de vijver meestal in het voorjaar of in de herfst.

De parasiet

De parasiet heeft een ovale vorm met een inham aan het achtereinde van het lichaam. Zoals eerder vermeld komt hij op de kieuwen voor. Hij ontwikkelt zich gemakkelijk bij lage temperaturen. De vermeerdering gebeurt door deling.

Oorzaak

De oorzaak is meestal door externe omstandigheden, die de weerstand van de vis verzwak. Wanneer de waterkwaliteit slechter wordt, kan Chilodonella toeslaan. Door infecties veroorzaakt door of aanwezig zijn van witte stip of Trichodina, kan het ook aanleiding geven tot een uitbraak van Chilodonella. Wat ook van toepassing is voor bepaalde andere parasieten.

Microscopisch onderzoek:

De parasiet heeft een ovale vorm met een inham aan het achtereinde van het lichaam. Ook is hij te herkennen aan zijn celkern in het midden. Op de rugzijde is de parasiet dicht behaard met ciliën terwijl er op de buikzijde slechts 8 tot 15 rijen voorkomen. Bij een vergroting van 200 keer is deze parasiet goed te zien bij een vergroting van 1000x zijn de trilharen ook zichtbaar De parasiet is meestal op een stukje kieuwweefsel te vinden. Pas als de parasiet zich massaal kan vermeerderen vinden we hem ook op de huid.

Middelen die in aanmerking komen om Trichodina te bestrijden:

- Parazoryne

zie voor meer info:

- In quarantaine: natriumchloride behandeling (keukenzout) 7 gr/l voor 3 dagen.

- FMC

(Bij verkeerd gebruik van FMC kunnen de vissen sterven. Daarnaast is FMC kankerverwekend.)