Cestoda

(Lintwormen)

Inleiding:

Cestoda komen bij zowel vissen als bij mensen en dieren voor. Alleen in deze groep bestaan ook weer velen varianten(3500). De bekende lintworm die bij vissen voorkomt is de Diphyllobothrium latum en Anisakis marina (haringworm). Deze lintworm heeft een ingewikkelde cyclus, waar de mens ook een rol in kan spelen. Zeker in de landen waar veel zoetwatervissen gegeten worden!

Ziektebeeld:

Vergelijkbaar als die van de Nematoden en Trematoden. Vermagering van de vis dat terwijl deze gewoon goed eet. Dit kan veranderen als er ontstekingen ontstaan in de inwendige vis, met gevolg dat de eetlust verdwijnt. Oogontsteking (uitpuilende ogen) en bloedarmoede.

De parasiet:

(Ei)

Als de lintworm zich kan voorplanten dan verlaten de eieren via de ontlasting van de gastheer het lichaam. Vervolgens komen de larven of (coracidia) vrij in water, waarna ze door o.a. watervlooien worden opgegeten, waar het zich vervolgens ontwikkelt in het lichaam van de watervlo tot een procercoïde (tussenvorm). Als vervolgens de watervlo door een vis opgegeten wordt, kan de procercoïde zich ontwikkelen tot een plerocercoïde (dit gebeurd in het vissenspierweefsel). Als de vis vervolgens wordt opgegeten door een andere vis of wezen? Dan kan de plerocercoïde op de andere vis of wezen overgaan tot ontwikkeling in de darm tot een lintworm, waardoor de cirkel rond is.

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Microscopisch onderzoek:

We moeten de vis hiervoor inwendig onderzoeken, dus we maken preparaten van de darminhoud. Maar ook van andere organen, want daar kunnen we de larven ook vinden. Tevens is het mogelijk dat we de meerdere centimeters lange worm witachtige worm met zijn brede kop of scolex meteen ontdekken.

Bestrijding:

Voorkomen is beter dan genezen.