Argulus
(Vis- of karperluis)
Phylum : Arthropoda
Classificatie: Maxillopoda
Orde: Arguloida
Familie: Argulidae
Geslacht: Argulus
Lengte: 5 - +/- 11 mm
Inleiding
Er zijn over de wereld wel 130 soorten visluizen bekend. De bekendste zijn: Dolops, Chonopeltis, Dipteropeltis en de Argulus. Echter in dit onderdeel ga ik het hebben over de bekende visluis Argulus, omdat we die van tijd tot tijd tegen komen.
(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)
Ziektebeeld:
De vissen schuren, kunnen uit het water springen, zonderen zich af, eten amper, met gevolg dat ze behoorlijk zwak worden. Daarnaast zijn er ook secundaire infecties waarneembaar. Dit komt omdat de luis zich op de huid van de vis vastzet, en door de huid heen prikt om bloed te kunnen zuigen. Vervolgens als de luis loslaat, zie we de beschadigingen op de huid. Tevens laat de luis ook een giftig stofje achter die ervoor zorg dat de vissen vermageren en zwak worden, waardoor de vis extra vatbaar wordt. Ook kunnen luizen functioneren als gastheer voor bepaalde ziekteverwekkers, denk bv aan Buikwaterzucht.
Oorzaken:
Luizen liften vaak mee met planten en vissen. Daarom is het raadzaam, om eerst de planten goed te ontsmetten. Bij vissen die van grote buiten kweekvijvers afkomstig zijn (met name winden en karpers die in Europa gekweekt worden). Zet die eerst apart voor onderzoek. Daarnaast als er een grote "natuur"vijver in de buurt zit of een sloot, kunnen ze ook met andere gastheren mee liften naar uw vijver toe.
(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)
De parasiet:
Argulus is transparant van kleur en is herkenbaar aan zijn ronde vorm en talrijke pootjes ook is het in bezit van 2 zuignappen met daartussen de stekels waarmee hij zich vast zet op de vis. De Argulus is eierleggend, Maar moet wel zijn gastheer (de vis) verlaten om de eieren af te zetten! Als de larf uit het ei kruipt, dan ontwikkelt het zich in negen larvenstadia tot een volwassen exemplaar. Teven is Argulus in staat 2 weken zonder gastheer te leven.
Onderzoek:
Met het blote oog kunnen we de luizen vrij makkelijk herkenen.
(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)
Bestrijding:
Voorkomen is beter dan genezen. Een natuurlijke vijand is de rivierkreeft, maar als het beste is toch Argulus te bestrijden op de chemische manier. Hoewel dit niet echt geweldig is voor ons vijvermilieu, werkt het wel.
Middelen die in aanmerking komen zijn insecticide op basis van organofosforverbindingen. Denk hierbij aan Trichloorfon. Goudwinden zijn gevoelig voor deze middelen, waardoor de kans aanwezig is op vergroeiing van het lichaam tijdens zo`n kuur.
- Sabbactisun (dit om infecties zoveel mogelijk tegen te gaan), let op Sabbactisun helpt niet tegen Argulus zelf, maar beperkt de schade die is ontstaan op de huid en zorg dat de vis hersteld.