Acanthocephalus

(Haakwormen)

Inleiding:

Deze parasiet komen we voornamelijk tegen bij wildvang, bij gekweekte exemplaren zien we ze vrijwel niet. Net als bij de andere wormen, hebben we hier ook weer te maken met meerdere varianten en de typering van deze parasiet gebeurt onder andere door het tellen van de haken per rij op de proboscis (verlengde structuur op de kop).

Ziektebeeld:

Voornamelijk in de winter en voorjaar kan deze parasiet een ware plaag zijn, dat terwijl we aan de buitenkant niks kunnen zien. Heeft de vis vaak last van verstoppingen omdat de parasiet in de darmen bevindt. Met gevolg dat er bacteriële darminfecties kunnen ontstaan.

De parasiet:

(Klik op de afbeelding voor een grotere foto!!)

Larven kunnen in de lever voorkomen, maar richten over het algemeen weinig schade aan. Eenmaal volwassen geworden, vinden we ze terug in de darmen. Net als de Cestoden, moeten de Acanthocephalus opzoek gaan naar een mannelijk of vrouwelijk soortgenoot voor de voortplanting de eieren verlaten het lichaam via de ontlasting van de gastheer het lichaam. De eieren worden vervolgens gegeten door kreeftachtige (zooplankton). Vervolgens komen de eieren uit in het lichaam. De larve worden in deze fase acanthor genoemd, waar het zich ontwikkelt tot een cystacanth larf. Vervolgens gaat de cyclus verder als de kreeftachtige worden opgegeten door een vis. Waar de larven zich vervolgens verder ontwikkelen tot een volwassen worm.

Onderzoek:

Hiervoor gaan we opzoek in de darmen, we gaan opzoek naar een 1 a 2 cm lange beige worm die zich vast heeft gehecht in de darmwand. Vervolgens trekken we de worm los, om deze te kunnen observeren. Zodat we eventueel een haken per rij op de proboscis kunnen ontdekken. Dit is vaak goed te zien met een goede vergrootglas of met een lichtmicroscoop met een vergroting van 20x.

Bestrijding:

In de siervishandel en viskwekerijen komen we hem zeer zelden tegen, daarnaast kan het gebruik van wormenmiddelen meer kwaad verrichten dan de kwaal.