Sporozoas

Sporozoas zijn eencellige parasieten, die niet bewegen. Daarnaast bezitten ze ook geen ciliën of flagellen. Een groot aantal sporozoa infecties is bij vissen bekend, maar er zijn helaas weinig bestrijdingsmogelijkheden. De sporozoas besmetten meestal de inwendige organen en worden door het voedsel of door slib in het lichaam opgenomen. De levenscyclus van de verschillende sporozoas kan bij sommige varianten zonder wisselen van gastheren plaatsvinden, daar tegenover wisselen andere Sporozoas wel weer van gastheer. Dit kunnen bijvoorbeeld wormen of slakken zijn. In de meeste gevallen is het gedrag van de vissen onveranderd en de ziekte komt zelden tot uiting. Pas als het afweersysteem van de vissen sterk verminderd, kunnen de meeste sporozoa infecties te voorschijn komen. In het lichaam vormen de Sporozoas, capsules waarin ze zich vermeerderen. Deze capsules worden Pansporoblasten genoemd. Als de capsule door de vermeerdering stuk gaat, komen de sporen vrij en besmetten andere organen of nog erger andere vissen.

Enteritis-coccidosis (Eimeria cyprini): Deze ziekteverwekker veroorzaakt gaten in de huid en komt vooral bij karpers voor.

Hamburger Gill Disease (Henneguya species): Hier zijn de kieuwen besmet. Dit leidt tot ademhalingsproblemen.

Whirling Disease (Myxobolus species): Deze ziekteverwekker vinden we bij zalmen. De vissen zwemmen, als ze met de ziekte besmet zijn, draaiend om de lengte as. Bovendien kan de kop van de vis gedeformeerd zijn.

Deze ziekteverwekker vinden we meestal bij zalmen. De vissen zwemmen, als ze met de ziekte besmet zijn, draaiend om de lengte as. Bovendien kan de kop van de vis gedeformeerd zijn.