Lymphocystis

(Bloemkoolziekte)

Virus, Iridovirus.

Grootte: 130-300 nanometer.
DNA virus met celsplitsing in cytoplasma van aangetaste cellen, vooral bindweefselcellen.
Aangetaste cellen worden megaloblastisch en vormen dus kleine tumoren. Met andere woorden wordt de huid van de vis aangetast en wijzigt de slijmhuidcellen. Deze cellen worden tot een honderdvoud vergroot en de woekeringen worden dan met het blote oog zichtbaar.

Herkenning

Het is een vaak voorkomende, chronische en goedaardige infectieziekte met typische huiduitslag (vooral aquaria). Wit tot geelachtige huidletsels die lijken op aardbei- of bloemkoolachtige knobbeltjes, vandaar ook de naam. Meestal ziet men de aandoening eerst optreden aan de buitenste randen van de vinnen en daarna gaat ze over op de rest van het lichaam. Mild en bloedvaten worden aangetast, maar ook af en toe aantastingen van darm en buikvlies. De vissen hebben soms evenwichtsstoornissen. Ademhalingproblemen bij aantasting kieuwen en voedingproblemen bij aantasting mond.

Vaak is dit een secundaire infectie met reëel gevaar. De besmetting gebeurt via huidletsels en direct contact. De cellen worden zo groot tot ze openbarsten en op die manier komen miljoenen nieuwe "virussen" vrij in het water.

Behandeling

Deze ziekte is chronisch maar niet dodelijk. Vaak begint dit met kleine, witte cysten of knobbeltjes die in de loop van enkele weken of maanden in formaat toenemen.
De besmette vindelen kunnen we met een scherp scalpel of met een scherpe schaar afknippen. Natuurlijk dienen we de wonden met een goed desinfecterend middel te ontsmetten, om ontwikkeling van bacteriën te voorkomen.

(klik op de foto voor vergroting)

De vinnen groeien in enkele weken opnieuw bij. Knip nooit tot aan de vininplanting. Ook het verstrekken van vitamine- en mineraalrijk voer kan soms verbetering brengen.