Quarantaine en hospitalisatie

Het importeren van vis is niet altijd zonder gevaar. Vissen welke in een bepaald gebied zijn grootgebracht hebben het dikwijls zeer moeilijk wanneer zij verplaatst worden naar een ander leef omgeving met andere watersamenstelling en andere temperaturen. Soms passen ze zich zonder problemen aan, maar meestal gaat dit toch met bepaalde problemen gepaard. Ga je import vissen houden met andere plaatselijke vissoorten dan vergroot je het risico omdat zij dan in aanraking komen met nieuwe ziekten waar het oorspronkelijke visbestand immuniteit tegen heeft opgebouwd. Denk bv aan de Amerikaanse kreeft die een ziekte bij zich had, waardoor de Nederlandse kreeft bijna is uitgestorven.

Tegenwoordig worden de siervissen onderworpen aan nog zwaardere beproevingen. Vroeger werd bv enkel koi ingevoerd uit het Niagatagebergte. Nu worden koi ingevoerd uit heel Japan, China, Indonsië, Israël, Amerika, Polen enz... Koi van verschillende origine worden gemengd en komen in contact met verschillende soorten bacteriën, met alle gevolgen van dien. Want door de lange reis, zitten ze onder de stress en kunnen geen weerwerk bieden tegen de ziekteverwekkers.

 

De handelaar

Als handelaars zich houden aan een bepaalde 'kweker' voor de aankoop van hun vissen dan is risico beperkter. Meestal gebeuren de aankopen bij verschillende leveranciers, wat op zich geen probleem hoef te zijn, omdat de meeste siervissen in hetzelfde milieu (temperatuur, waterkwaliteit, bloedlijnen) zijn grootgebracht. De kruisingen zijn dikwijls al jaren geleden bij de kweker gebeurt waardoor het risico voor de koper sterk is verkleind. Daarnaast zou een goede kweker zijn vissen ontsmetten voor deze worden verzonden. Alle vissen komen bij de handelaar aan in boxen volgens kweker. Er zitten meestal geen vissen van verschillende kwekers in dezelfde box, maar is wel afhankelijk hoe er ingekocht wordt. Natuurlijk worden bij de meeste dealers de vissen vaak gemengd omdat het voor de handelaar meestal onmogelijk is om een bak te voorzien voor elke soort, elke grootte en elke kweker apart.

Risico uit de weg gaan

Veel Dealers nodigen hun klanten uit nieuwe vissen te komen te bekijken in hun zaak. Meestal zit tussen de reis en de uiteindelijk verkoop aan de klant amper 4 weken. We zullen deze 4 weken eens bekijken uit het standpunt van de koi.

Week 1: De vissen worden afgevangen, genet, (meestal)gecontroleerd op ziekten eventueel behandeld en vervoerd naar een opslag plaats. Daar worden ze gedurende dagen terug genet, geïnspecteerd terug gezet terug genet en ga zo maar door.....

Week 2: De vissen hebben het geluk dat deze verkocht wordt aan een dealer en wordt misschien eerst in een aparte bak gezet.

Week 3 : De vissen wordt terug genet, ontsmet, wordt ingepakt voor verzending in een kartonnen en/of piepschuim doos. De vissen worden opgeladen en vervoerd naar een soort groothandelaar waar alle vissen samenkomen. De boxen worden overgeladen in een andere vrachtwagen en naar de luchthaven vervoerd. De boxen worden terug afgeladen gaan door de douane waar ze het etiket krijgen waarop staat dat de zending is goed gekeurd. En worden dan op het vliegtuig geladen. Een halve dag later landen deze siervissen in Amsterdam of Antwerpen etc. waar deze weer opnieuw gecontroleerd wordt door douane, en na een paar uur gaat de reis richting de dealer.

Week 4 : De vissen worden uitgepakt, gecontroleerd op kwetsuren en eventueel behandelt. De vissen worden in een Quarantainebak of verkoopbakken geplaatst en de volgende dag begint de opendeurdag bij de handelaar. Vervolgens dagen lang met netten in de verkoopbak, een massa volk wat de gehele dag rond de bak hangt, waarna de vissen verkocht worden en terug aan een reis begint richting de koper. De vis komt dan behoorlijk verzwakt aan door de gebeurtenissen van de afgelopen 4 weken bij uw andere vissen terecht welke immuun zijn voor de altijd aanwezige bacteriën. De nieuwe koi wordt de dagen of weken daarop ziek en sterft. Maar kan ook zijn dat deze niks lijkt te hebben, maar dat de vissen die men heeft sterven.

Natuurlijk hoeft het einde zo drastisch nog niet te zijn maar laat het verhaal duidelijk zijn. Want voor een goede dealer is geen probleem om een vis op Quarantaine te nemen. En pas daarna te verkopen, dit vinden we dan wel terug in de prijs maar dan heb je ook wat!

Quarantaine

In het bovenstaande verhaal komen nu eenmaal zaken voor die als een noodzakelijk kwaad mogen worden beschouwd want anders zou men nooit van deze prachtige vissen kunnen genieten. Toch hoeft men niet dat risico te lopen als men een paar puntjes in gedachten neemt.

Alles gaat perfect tot men besluit een vis mee naar huis te nemen. Een goede dealer zal zeker toelaten dat de vis bij hem de quarantaineperiode doormaken en dat u de vis pas in na die tijd komt ophalen. Maak daarvan gebruik want op zo`n moment heeft de dealer het meeste tijd om de vissen te observeren en te verzorgen.

Tip :

Breng uw aankopen naar huis op het moment dat u van plan bent uw vijver of quarantaine bak te behandelen tegen bv parasieten.